Esports B92.net

Blizzard zaobilazi kineske zakone o kockanju

Krajem prošle godine gejming industriju, a pogotovo industriju f2p (free to play) igara i igara koje sadrže nasumične “dropove” je ozbiljno uzdrmala najava kineskog zakona o kockanju.

Nikola Savić klan rur
Podeli

Ono što je za video igre ovde bilo posebno bitno ticalo se kompanija koje imaju sistem kupovine nasumučnih nagrada za pravi novac, poput recimo kutija u CS:GO, loot boxova u Overwatchu i card packova u Hearthstoneu. To kompanije sada moraju da otkriju koliki je tačno “drop rate” apsolutno svih stvari koje su određene procentima, kako bi svako ko kupuje ovo znao kolike su šanse da se nešto dobije.

Taj zakon je izašao u maju i kompanije su objavile vrlo opskurne i nezadovoljavajuće informacije o tome, a mnogi su već krenuli da traže načine kako da ovo zaobilaze.

Blizzard se prvi dosetio, pa je već početkom juna uveo u Overwatchu specijalnu ingejm valutu koja se kupuje za pravi novac, a jedino uz pomoć nje možete kupovati loot u igri. Na ovaj način je zakon zaobiđen, jer vi novac dajete za konkretnu stvar, a tek onda to što ste kupili trošite na nešto što je “kocka”, odnosno loot box sitem sa nasumičnim stvarima unutra.

Blizzard ovo sad uvodi u Hearthstone kada je u pitanju Kina. Naime, sinoć se na kineskim serverima pojavio patch koji je uveo kupovinu Arcane Dusta za pravi novac i uz kupljeni Dust dobijete jednaku količinu card packova “na poklon”. Dakle recimo kupite 50 dusta i dobijete 50 željenih packova na poklon. Naravno cena tog Dusta je jednaka ceni 50 packova koje biste i ranije kupili, ali ako ništa, bar ćete moći da potrošite tih 50 dusta na nešto za kraftovanje, što je mali bonus u celoj priči.

Ipak, jasno je kao dan da je i ovde samo u pitanju sistem čija je jedina svrha da se zaobiđu kineski zakoni o kockanju, koji, kako smo pomenunli, nalažu da se znaju tačni procenti za sve zašta se daje pravi novac.

Naravno, vi ovde dajete pravi novac za precizno određenu stvar u vidu Dusta, ali onda “na poklon” dobijete i packove, koji sada ne polažu zakonu jer tehnički nisu kupljeni za pravi novac.

Iako smo imali velika očekivanja od novog kineskog zakona, izgleda da svi vrlo brzo pronalaze način da ga zaobilaze i praktično negiraju, tako da se nadamo dopunama zakonama koji će sprečiti ovakvo podsmevanje zakonu.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.