Esports B92.net

Bahami specijal – Un’Goro Analiza #8

Nastavljamo sa analizom novih Hearthstone karata koje nam stižu u ekspanziji Journey to Ungoro, početkom aprila ove godine.

Nikola Savić klan rur
Podeli
foto: Blizzard
foto: Blizzard

Juče je u okviru specijalnog strima direktno sa Bahama, gde se održava Hearthstone Winter Championship, prikazano čak 10 novih karata i to veoma uzbudljivih karata, sa dosta interesantnih mehanika, računajući tu i Hunter Quest. Zajedno sa još 3 karte koje su prikazane u međuvremenu, ovo je ukupno 13 novih karata koje imamo za analizu, pa ćemo jedan deo analizirati danas, a drugi sutra.

Ukoliko ste propustili dosadašnje delove naše analize, možete ih naći na sledećim linkovima:

Analiza #1

Analiza #2

Analiza #3

Murloc Speijal

Elementali specijal

Analiza #6

Paladin i “Bounce” Rogue – Un’Goro Analiza #7

A sada da pređemo na karte u današnjoj analizi:

Glacial Shard

Mlađi brat Frost Elementala. Iako košta jednu manu, ovo je definitivno karta koju uglavnom nećete želeti da igrate turn 1, osim protiv recimo Roguea ili Druida, ako igrate u nekom tempo-aggro decku, pošto tako možete da im frizujete heroje i sprečite da koriste Hero Power taj turn za napad sa herojem. Ili takođe protiv Warriora ili Shamana i sprečite ih da koriste Fiery War Axe ili recimo Jade Claws.

U suštini, ova karta može da služi kao kombinacija aktivatora za vaše druge elementale, koji imaju “If you played an Elemental on the previous turn”, ali i kao odličan tempo play, jer možete da je ugurate svuda za 1 manu i da frizujete nekog velikog miniona i sprečite protivnika da ga koristi sledeći potez.

Možete je u Mageu koristiti i kao aktivator za Shatter, što da ne, iako je ovo previše “gimmicky”, ali je svakako opcija za razmatranje, pogotovo jer će Mage biti jedna od klasa gde je Elemental sinergija prisutna. Pošto košta svega jednu manu, nije nemoguće da vidimo i kombinaciji sa Cryomancer, još jednom Mage kartom koja se trenutno ne igra.

Kranja ocena na prvi pogled je da je u pitanju veoma jak 1 drop koji se može solidno dobro koristiti i u early game i u kasnijem delu partije i pritom da radi kao aktivator kako za Elemental sinergiju, tako i za Freeze sinergiju.

Mirage Caller

Praktično bolja verzija Herald Volazj, koji je od starta bio neigriv zato što je skupa i “win more” karta. Mirage Caller se zbog svoje cene veoma lako kombinuje i možete recimo da ga igrate turn 9 odmah sa Cairne Bloodhoof, i dobijete odličan value.

Da ne nabrajamo sad sve dobre deathrattle karte, ali je jasno da je ova karta napravljena sa Deathrattle Priestom na umu, jer gotovo svaka dobra deathrattle karta ide odlično u kombinaciji sa njom.

Ubrzava i Priest Quest Awaken The Makers, jer se računaju i karte koje summonujete, a ne samo one koje igrate iz ruke. Da ne govorimo naravno i o sinergiji sa N’Zothom.

I statsi su dobri, jer uglavnom dobijete uvek 3 mana 3/4 (2/3 + 1/1), što je standard. Jedino što kod ove karte ne valja je što ćete se jako smoriti kada apsolutno budete morali da je odigrate samo kao 3 mana 2/3, zbog tempa protiv nekog recimo ageresivnog decka, ali to će se veoma retko dešavati, pa makar morali da kopirate i nekog “običnog” miniona, koji nema efekat i bude samo 1/1.

Mana Bind

Novi Secret za Magea sa veoma zanimljivim i proaktivnim efektom. Bukvalno Mirror Entity za spellove. Jedino što kod ove karte ne valja je što pati od iste bolesti kao i Counterspell, odnosno lako se kaunteruje sa kartama kao što su Coin i drugi jeftini spellovi.

Naravno, idealno je da je odigrate nakon što protivnik iskoristi coin, i potencijalno sa kartama kao što su Kabal Lackey i Kirin Tor Mage, za maksimalni tempo. Teško je proceniti snagu ove karte i mnogo će zavisiti od toga kakvi će špilovi biti u meti, ali se čini da Blizzard nastavlja da forsira neku verziju Secret Tempo Magea, jer već smo videli i kartu Archanologist. U svakom slučaju, konačno smo dobili dobar Mage secret posle dužeg vremena, i mislimo da će se ova karta definitivno igrati ukoliko meta uspori.

Vilespine Slayer

Najjednostavnije rečeno, Assasinate na minionu. Mislimo da bi svima trebalo već na prvi pogled da bude jasno da je ovo fenomenalna karta i da će naći svoje mesto u ogromnom broju Rogue deckova. Rogue je klasa koja treba da ima najbolje single target removale u igri, i ova karta je upravo to. Combo ove karte je veoma lako izvesti, a njen efekat vam pruža neverovatan tempo.

Dovaljno je samo da je uporedite sa kartom Big Game Hunter nakon nefa i da shvatite koliko je ovo moćna karta. Igrate drugi protiv Warlocka koji je upravo odigrao Twilight Drake ili Mountain Giant turn 4? Nema problema, samo odigrate Coin u Vilespine Slayer i naterajte protovnika da klikne concede.

Bez previše dalje priče, jednostavno veoma svestrana i korisna karta, koja u sebi kombinuje i odličan value i tempo, a takve karte su uvek bile top tier u istoriji Hearthstonea. Želećete ovu kartu u 2 primerka ukoliko ste Rogue igrač. Možda jedina slabost karte je protiv izuzetno agresivnih deckva gde ne može da izvuče dobar value i praktično je anti-tempo.

Tol’vir Warden

Opet oslabljena verzija tradicionalnog vučenja karti za Huntera, jer je Hunteru kao klasi dizajnerski određeno da ne može da ima klasičan dobar card draw. Ipak, iako su mnogi bili brzi da osude ovu kartu kao lošu, moramo reći da su pogrešili, pogotovo nakon što smo videli Hunter Quest, o kome ćemo govoriti ispod.

Kao prvo, Tol’vir Warden je u suštini vrlo sličan karti Azure Drake, jer je 5 mana minon sa nešto lošijim statsima, koji vuče karte. A 3/5 statsi su često bolji od 4/4 statsa. Neko će reći da ne želi 1 mana minione u 5-6 potezu, ali u tome je upravo i snaga ove karte, jer vam vuče 1 dropove koje niste vukli u ranom delu partije i tako vam pročisti špil i omogući vam da povučete nešto korisnije za late game.

A i ne treba zanemariti snagu vučenja karata, i to dve karte, u kombinaciji sa minionom na tabli, pa makar bili i 1 mana minioni. Jedina stvar koja bi možda učinila Tol’vir Wardena boljim nego što jeste, je da je bio neki Beast minion, ali bi onda možda bio i prejak.

Ovako mislimo da je sasvim balansirana i dobra karta koja će popuniti svoje mesto u specifičnom Hunter špilu koji se vrti oko njihovog Questa, koji možete videti ispod.

The Marsh Queen

Celokupan šmek ove karte je veoma kul i sviđa nam se to što je Hunter dobio “swarm” temu, gde vas pregazi gomila malih dinosaurusa i pojede žive.

Ovaj quest bi trebalo da se veoma lako izvede, ali će mnogo zavisiti od toga da li će hunter dobiti dobre 1 mana minione u ovoj eskpanziji da podrže temu. Ukoliko Blizzard želi da ovaj kvest zaživi, moraćemo da dobijemo bar dva dobra 1 mana miniona za huntera, uz po koji neutralni 1 drop koji će ovde naći dom.

Naravno, veliku pomoć u izvršavanju ovog kvesta ima i Tol’vir Warden o kome smo gore pričali, i svakako će biti jedna od ključnih karti u ovom špilu koji će se vrteti oko The Marsh Queen kvesta. Opet se javlja i problem sa kvestovima, a to je da koštaju 1 manu da se odigraju, što se suštinski kosi sa zadatkomovog Questa, a to je da igrate 1 mana minione. Ukoliko imate deck pun 1 dropova, želećete da ih igrate već turn 1, a ne da prvo potrošite potez na Quest, pa tek od drugog poteza da krenete sa 1 dropovima.

Često će igrači biti u situaciji da moraju da igraju nešto turn 1, pogotovo Hunter koji neverovatno puno zavisi od tempa, jer nema načine da se vrati na tablu, i zato nas pomalo plaši to što ova karta ima antisinergiju sa samim kvestom.

Sama nagrada sa druge strane, je veoma zanimljiva i defintivno veoma moćna, prvo što je sama Carnassa zastrašujući 5 mana 8/8 minion, drugo što će najezda malion raptora biti gotovo nezaustavljiva.

Toliko za danas, sutra ćemo pokriti još 7 karata koje su nam otkrivene na Bahamima!

Autor: Nikola “Sawovsky” Savić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.