Esports B92.net

Hearthstone Arena prelazi u Standard format!

Najavljen zvanični Hearthstone blog sa novostima vezanim za Arenu upravo je stigao i donosi nam puno novina vezanih za ovaj draft Hearthstone mod.

Nikola Savić KlanRUR
Podeli
foto: Klan RUR
foto: Klan RUR

Prva i svakako najveća promena – Hearthstone arena će i zvanično preći iz Wild u Standard format. Developeri smatraju da se sa sve većim brojem karata gubi smisao igranja oko bilo čega i razvodnjava sinergija koju donose setovi, pa neke mehanike ne mogu da dođu do izražaja. Kako bi se donekle povećala predvidivost i sinergija deckova u areni, Blizzard je rešio da arenu prebaci u Standard format, pa ćemo tako i prilikom draftovanja arene imati samo karte koje se nalaze u trenutnoj Standard rotaciji.

Ovo je veoma velika novost za arenu, i ako sa jedne strane može da deluje kao pozitivna stvar jer će smanjiti nasumičnost karata i povećati značaj pametog draftovanja deckova, sa druge strane može da učini da Arena počne da umnogome liči na Constructed format, na šta se mnogi igrači već žale.

Druga velika novost su promene u distribuciji karata po retkosti. Do sada je u draftu prosečno bilo oko 78% karata common/basic retkosti, i to su obično bile veoma jake karte koje su bile ključne za špilove. Sada će broj common karata opasti značajno, a u korist Rare, Epic i Legend karata, koje će se sada u značajnije većem broju pojavljivati. Takođe, karte Flamestrike i Abyssal Enforcer će imati 50% manje šansi da se pojave nego do sada.

Još jedna promena, o kojoj su već ranije pričali, jeste povećana distribucija Spell karata. Od patcha 7.1 će se odnos ponuđenih Minion i Spell karata pomeriti značajno u korist Spell karata, jer one imaju dosta veći stateški značaj i dubinu kao “comback” mehanizam, i samim tim sprečavaju da se arena pretvori u tempo trku, odnosno samo u to ko će da ima bolji curve miniona. Nakon ove promene, videćemo značajno više ponuđenih spellova u draftovima.

I na kraju, poslednja, ali ništa manje značajna promena, neutralne Classic karte će se pojavljvati u dosta manjoj meri nego do sada, jer developeri smatraju da ne doprinose strateškoj dubini u areni i da prosto predstavljaju samo suve statse.

Sve ove promene nam stižu već sa zakrpom 7.1, koja će stići početkom marta, a koja nam takođe donosi i već ranije najavljene novine u vidu novih nerfova i ranked promena.

Koje je vaše mišljenje o ovim promenama u Areni?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.