Esports B92.net

Developeri o Hearthstone promenama u godini Mamuta

Noćas je na zvaničnom Hearthstone kanalu održana Q&A (pitanja i odgovori) sesija od sat vremena, u kojoj su Hearthstone developeri odgovarali na razna pitanja i teme koje se tiču budućnosti Hearthstonea, a koja su postavljali fanovi sa raznih strana.

nikola savić klan rur
Podeli
foto: Twitch skrinšot
foto: Twitch skrinšot

Ovo je drugi put da imamo priliku da se na ovaj način družimo sa Hearthstone developerima, a prva ovakva sesija se desila pre nekih mesec dana, kada su Ben Broud i Din Ajala odgovarali na pitanja.

Ovoga puta je glavna tema bila godina Mamuta i šta sve možemo da očekujemo u novoj Standard godini Hearthstonea koja bi trebalo da stigne početkom aprila. Ukoliko kojim slučajem ne znate o čemu je reč, poželjno bi bilo da pročitate informacije na ovom linku, pre nego što nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Ovoga puta je Ben Broudu umesto Dina, društvo pravio Majk Donejs, još jedan od starijih dizajnera igre. Kroz oko sat vremena razgovora dotakli su se mnogih tema, dosta toga smo već znali, ali smo svakako čuli i dosta toga novog i puno potencijalnih uzbudljivih novina.

Pa da vidimo o čemu su to sve pričali.

Hall of Fame

Kao što znate, sa novom rotacijom stiže i Hall of Fame, gde će u prvom talasu biti poslato 6 karata iz Classic seta: Sylvanas, Azure Drake, Ragnaros, Conceal, Ice Lance i Power Overwhelming. Ove karte više neće moći da se igraju u standard formatu, već samo u Wild formatu.

Karte iz Classic seta koje odu u Hall of Fame se više neće dobijati u Classic packovima, već ćete morati isključivo da ih kraftujete ukoliko želite da ih imate. Pored toga što će svako da dobije punu vrednost u dustu kada odu u Hall of Fame, takođe ćete moći i da ih disenchantujete za regularnu vrednost Dusta.

Ben je rekao da su otvoreni da po potrebi šalju i ostale problematične karte iz Classic seta u Hall of Fame, ukoliko primete da neke druge karte previše zatvaraju dizajn prostor, ali da će se to potencijalno desiti tek 2018. godine sa novom rotacijom. Isto tako postoji mogućnost da neke kultne karte koje su nerfovane, kao što je Molten Giant, budu vraćene u prvobitno stanje, ali i poslate u Hall of Fame, kako bi ljubiteljli ovih karata imali mogućnost da ih igraju u svoj njihovoj staroj slavi u Wild formatu.

Takođe, kako Warlock, Rogue i Mage sada ostaju sa jednom kartom manje u Classic setu, postoji određena mogućnost da neke druge karte, slabije snage, zauzmu njihova mesta u Classic setu, i Ben Broud je dao primer karte Shatter, kao karte koja bi recimo mogla da zameni Ice Lance.

Karta koja je zamalo izbegla izgnastvo u Hall of Fame je Gadgetzan Auctioneer, za koga smatraju da je veoma jaka karta, ali i da zahteva puno skilla da se odigra adekvatno, pa su je zbog toga (zasada) ostavili.

Wild Format

Jedna od velikih tema o kojoj se pričalo bio je i Wild format. I Ben i Majk su priznali da Blizzard nije uspeo prošle godine da adekvatno podrži ovaj format i da im je jedan od glavnih ciljeva u ovoj godini da Wild dobije mnogo više na popularnosti. Jedna od stvari koje mnogi novi igrači traže, jeste da se omogući kupovina starih avantura i ekspaznija koje su sada u Wild formatu, i Blizzard se slaže da je ta želja potpuno na mestu i razmatraju načine kako da je implementiraju u igru.

Blizzard ne želi da se igrači osećaju kao da je Wild “kanta za đubre” i da će čak po potrebi i nerfovati neke Wild karte ukoliko dođe do toga da opasno narušavaju kvalitet igre u ovom formatu, ali isto tako smatraju da Wild i treba da bude “imba”, jer mu je takva priroda.

Smatraju da će Wild u godini Mamuta biti mnogo uzbudljiviji jer će se po prvi put naći veliki broj setova u njemu kojih nema u Standardu, pa će sada postojati dve znatno drugačije mete.

Blizzard će podržati Wild turnirima, novim Heroic Tavern Brawlom u Wild formatu i sa još puno stvari koje tek trebaju biti objavljene. Ono što je posebno lepa vest, uskoro možetmo očekivati da će i Wild dobiti mesečne izveštaje sa top 100 legend igrača, kao što sada imamo za Standard, a od nedavno i za Arenu.

Buduće ekspanzije

Ova godina će biti najbogatija do sada kada je količina novih karata koje će nam doći u pitanju. U 2015. smo imali Avantura – Ekspanzija – Avantura, u 2016. je to bilo Ekspanzija – Avantura – Ekspanzija, dok će u ovoj godini Blizzard potpuno napustiti koncept Avanture i imaćemo 3 velike ekspanzije!

Blizzard smatra da set od 30-40 karata kakve su bile avanture nema dovaljno uticaja na metu i da žele da se stvari češće menjaju i da igrači zaista imaju veliki broj karata i opcija na raspolaganju za eksperimentisanje i istraživanje, i zbog toga misle da su 3 velika seta godišnje od po oko ~130 karata prava stvar.

Ipak, kako bi nadoknadili singlplejer iskustvo koje mnogi igrači vole, počev od druge ekspanzije u ovoj godini (dakle ne ovoj koja će prva doći), uz svaku ekspanziju će ići i singlplejer misije/boss borbe, nalik upravo onim kakve imamo u avanturama. Cilj ovih misija je da se igračima i dalje ponudi zabavno singlplejer iskustvo kao u avantuarama. Ove misije će biti potpuno besplatne, imaće tematiku ekspanzije koju prate, a kao nagrade će davati određen broj packova te ekspanzije i biće dosta izazovnije nego standardne boss borbe u avanturama (Biće nalik Heroic borbama).

Blizzardu je veoma važno da Hearthstone nastavi da bude free 2 play igra u punom smislu, i zato će gledati da stalno daju određen besplatni sadržaj na ovaj ili onaj način, a jedan od načina su i pomenuti packovi koji će se dobijati uz besplatni singlplejer sadržaj, zatim dnevne login nagrad, i drugo.

Ostalo

Iako smo se već dosta raspisali, ovo su tek neke od tema koje je ovaj dvojac načeo tokom strima, pričali su još i o Combo špilovima, gde kažu da su Combo špilovi jako kul i zabavni za igranje, ali ne vole Combo špilove koji te u jednom potezu ubiju iz ruke sa ogromnim burstom, već da više vole neke zabavne kombo špilove na koje protivnik ipak može da odgovori, i da će takve špilove potencirati.

Na pitanje zašto ne pojačaju neke neigrive Classic karte, oni kažu da to ne žele jer ide protiv njihove filozofije da svaka godina bude drugačija i nova, te da bi bafovanje Classic karata dovelo do toga da se te karte stalno igraju, i da je u redu da neke Classic/Basic karte budu loše, kao početna stanica igračima i nešto za poređenje da bi razumeli zašto je neka karta loša.

Na kraju, ali daleko od najamnje važnog, pomenuli su da nas u toku nedelje očekuje i zvanični blog sa velikim brojem novina vezanih za Arenu, tako da se radujemo tome.

O svemu ovome, ali i još po o čemu zanimljivom, možete i sami čuti u snimku ove njihove sesije, i predlažemo vam da izdvojite ovih ~sat vremena koliko je trajalo i odgledate klip, jer je zaista zanimljivo za svakog Hearthstone fana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.