Esports B92.net

Put na The International 2018 - objašnjenje sistema

Valve je uveo novi sistem takmičenja koji nosi 40 miliona dolara u nagradnim fondovima ali će naterati igrače i organizacije da se daleko ozbiljnije ponašaju.

SyS KlanRUR
Podeli

Iako je pomalo rano za ovakav naslov znajući da takmičarska sezona još uvek nije ni počela, zahvaljujući jednom vrednom i briljantnom članu zajednice, možemo već da se pozabavimo ovom temom.

Ranije najavljen format takmičenja koji je Valve uveo je sada dobio precizniju formu ali vidimo i u praksi kako sistem funkcioniše jer se uporedo igraju kvalifikacije za tri mala i jedan veliki turnir iz serijala. Da podsetimo, Valve svaki turnir za koji organizator pripremi 150 000$ prati sa još toliko i dodaje mu titulu “Minor” turnira sa 300 poena, dok za svaki turnir za koji organizator pripremi 500 000$, Valve dodaje još 500 000$, titulu Major turnira i 1500 bodova. Samo poslednji turnir u sezoni će se razlikovati, noseći nagradu od 1 500 000$ i 2250 poena od Majora, dok će jedan ESL turnir nositi 400 poena iako je Minor. Lista sadrži 11 Major i 16 Minor takmičenja.

Kako će takmičenje izgledati dobijeno ovim sistemom, možete pogledati OVDE.

Raspodela poena

Timovi dele poene u raspodeli 50% za prvo mesto, 30% za drugo, dok će treće i četvrto mesto nositi 15% i 5% (ili 10% za oba mesta ako format takmičenja ne odluči o trećem mestu).

Sami igrači će dobiti istu količinu poena kao njihov tim (svaki pojedinačno) i ove poene će srazmerno nositi u novi tim ako dođe do transfera. Svih pet pojedinaca svojim prosekom zarađenih poena diktiraju koliko novoformirani tim ima poena. Ovo dodaje dozu fluidnosti transfer zoni Dota 2 takmičenja.

Minimum za odlazak na TI8

Jedan aktivni član zajednice koji bloguje pod imenom “Dropbear” je izračunao koliko je to poena potrebno da bi se osigurao odlazak na TI8. U pitanju je cifra od 2462 poena. Naravno, ovo je minimum koji garantuje da apsolutno ne možete propustiti takmičenje ako pređete ovaj prag, ali svaki tim koji se kvalifikuje i prebaci ovaj broj poena će dodatno spustiti ovu cifru za ostale timove. Nije realistično očekivati da više od 2 ili 3 tima pređu ovaj broj poena na kraju sezone. Blog ovog fana možete pogledati OVDE.

Major turniri su ključ

Sve ovo nam implicira da su Major turniri daleko bitniji od Minor turnira i da će najveći timovi moći da priušte odlazak samo na Major turnire. Ako ste drugi na 5 od ovih turnira, idete sigurno na TI8. Trenutne kvalifikacije koje se odigravaju su dokaz da će i čitava sezona biti izuzetno naporna i ispunjena sa više Dota 2 nego što smo navikli, a čak se i slavni kapiten “ppd” pozabavio ovom temom jer je napravio novi tim koji ne dobija direktne pozivnice.

Ppd se u intervjuu za “Cybersport” požalio da je izuzetno naporno otići na takmičenja, a pogotovo pokušati u više kvalifikacija odjednom. Na drugoj strani, to trenutno ne izgleda teško za Team Secret koji je brutalno pregazio konkurenciju i za sada osigurao odlazak na 3 od 4 takmičenja u kojima su pokušali da se kvalifikuju.

Novac

Naravno, pokretač svega, pored ljubavi fanova. Ova sezona Dota 2 takmičenja će biti vrtoglavo bogata ali i skupa za organizatore. Sve je poraslo u Dota 2 svetu, pa tako i nagradni fond ali i domet takmičenja. Ukupno, svi Minor i Major turniri nose gotovo 17 MILIONA $ a nagradni fond TI8 bi posle ovako intenzivnog i agresivnog rasporeda mogao dostići i više od 24 miliona koliko je poslednji The International nosio. Šta više reći nego da je ovaj eko sistem igrača i takmičenja, sa ovom količinom novca i medijsko sponzorske ispraćenosti već konkuriše samo najskupljim svetskim sportskim projektima.

Izvor: KlanRUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.