Esports B92.net

RUR intervju: Swiftending - Studije su na pauzi zbog TI

U drugom delu intervjua sa igračima tima Planet Dog, koji se kroz evropske kvalifikacije uputio na The International, razgovarali smo sa Urošem "Swiftending" Galićem, koji nam je rekao sa kakvim odlukama se borio pre kvalifikacija kao i čim se bavi inače, pored Dote.

Miloš Španović KlanRUR
Podeli

KlanRUR je razgovarao i sa predstavnikom Srbije na The International, najvećem svetskom turniru. Uroš “Swiftending” Galić, najbolji pozicija 1 igrač regiona je ispunio san mnogih – odlazak na TI i oprobavanje protiv svetskih najboljih Dota 2 igrača. A šta sve ide uz to, kakva odricanja, treninzi i od koga se uči kada u okolini nema boljih pročitajte ispod u ovom ekskluzivnom intervjuu:

Ušao si u tim koji je već dugo vremena igrao zajedno, kao poslednji igrač – kako si se uklopio? Rekli su da si baš ti ono što im je nedostajalo.

Za sad dobro, dosta je pomogao i ogroman broj igara koje smo morali da odigramo idući kroz dva open qualifiera. (Planet Dog je u prvim otvorenim kvalifikacijama ispao tek u poslednjem meču, od Lod[A] stacka – prim.ured.) Oni su već i bez mene bili uigrani, ja sam shvato kakav pristup igri imaju i prilagodio se.

MiLAN je rekao da si hteo da daš prednost fakultetu a ne kvalifikacijama – jesi li verovau u uspeh kada si izabrao da ipak igraš qualis?

Zapravo nisam nameravao da ulazim u tim dok se ne završi TI. Nakon što sam izašao iz EPG-a već je prošao roster lock, dakle većina dobrih timova je finalizirana i dosta dobrih igrača je zauzeto. Dobio sam par ponuda odmah nakon izlaska iz EPG-a, ali to su bili timovi sličnog ili nižeg ranga, čak i pubstackovi, igrajući sa njima ne bih ništa postigao. Mnogo mi je bitnije bilo da dam uslov na fakultetu koji je cele godine zapostavljen jer sam intenzivno igrao pro Dotu.

Onda se pojavio Milan i pozvao me da igram sa njima, a znam da su prethodno imali dobre rezultate i bili jednaki sa najjačim tier 2 timovima u regionu. Znao sam da postoji šansa da uradimo nešto, pa sam odlučio da stavim sve sa strane dok traju kvalifikacije, i odradim to maksimalno što se mene tiče. Da nisam verovao u uspeh, ne bih im se pridružio!

Šta se desilo sa EPG? (Elements Pro Gaming)

U EPG-u već duže vreme nije bilo dobrih rezultata, a rekao bih ni toliko motivacije među igračima kao kada sam počeo da igram za njih. I sam sam bio demotivisan i rešio da ću igrati bar do kraja TI kvalifikacija sa njima (bili smo već roster lockovani, pa da ne kvarim). Hteo sam da odlučim naknadno, kada vidim kako igramo tokom kvalifikacija. Međutim, Pingvincek je odmah nakon LAN turnira u Rusiji na kojem smo bili (Russian Esports Cup) saopštio da će izaći iz tima, što je značilo prolazak kroz open qualifier i ponovna potraga za mid igračem.

Takođe je bilo priče o dužem bootcamp i igranju TI kvalifikacija u drugom regionu, nešto sa čim se nisam slagao. Ostatak ekipe je bio uzbuđen oko svega toga, i nisam hteo da budem jedini koji će to kočiti. Zbog svega ovoga sam odlučio da napustim tim, i kako sam tada mislio, fokusiram se na svoju individualnu igru i fakultet negde do kraja avgusta.

Ostatak ekipe tvrdi da ima svoj playstyle i pogled na Dotu koji se razlikuje od nekih drugih timova – kako ti to vidiš?

Svaki tim je kombinacija igrača sa drugačijim razmišljanjima, stilovima igre, širini dijapazona heroja koje igraju itd, pa smo tako i mi priča za sebe i gledamo da se što bolje uklopimo jedni sa drugima.

Daj nam mišljenje o patchu i poziciji #1 – od tebe se očekuje da se mnogo tučeš, a da li bi radije farmovao? Šta misliš o meti?

Ova meta gde se keri mnogo tuče a hard keriji su retko dobar izbor se forsira već par godina i u početku mi se uopšte nije mnogo sviđala, pogotovo što je dosta kerija već slabije zbog ubacivanja itema kao što su glimmer, solar crest itd. Do sad sam se već navikao na to i shvatio da se forsira više da mid bude kerij (što dodatno pokazuje i skorašnja promena gde mid lane dobija jednog kripa više od početka), a da je keri tek neki nezavisni heroj koji će isto biti jak ali neće igrati 1v5 igru, kap što smo navikli u staroj DotA “1”. U principu mislim da je trenutna meta ok i dosta heroja koji se igraju mi odgovara tako da sam trenutno zadovoljan.

Ostatak ovog iscripnog intervjua, u kojem Uroš objašnjava kakva je sprska Dota scena, šta je MMR zaista ali i još mnogo drugih stvari vezanih za pro Dota karijeru, pročitajte na KlanRUR-u!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.