Esports B92.net

Abed dostigao 10 000 MMR - ali na koji način?

Da li je mlada filipinska zvezda zloupotrebila sistem da bi prešla novi limit u matchmaking sistemu Dota 2?

SyS KlanRUR
Podeli

Da je Abed fantastičan igrač, tu nema spora, to znamo već odavno kada je ovaj maloletni filipinski supertalent izbacivao ostvarene timove skoro pa solirajući ih svojim Meepo ili Invoker igrama. Sada je ostvario novi uspeh, prvi dosegnuvši 10 000 poena na matchmaking ranking listi, ali da li je do ove cifre došao na uobičajeni i uopšte “legalan” način.

Legalan pišemo pod navodnicima jer ne postoji zakonski autoritet koji bi sankcionisao metode kojima se Abed MOŽDA poslužio. Opet “možda” jer su u pitanju samo sumnjive okolnosti pod kojima je on izgurao svoj MMR do brojke od 10 000, i zbog kojih mnogi odmahuju rukom na ovaj poduhvat. Poznato je da Valve ne voli zloupotrebe svog sistema ali do sada se nisu preterano obazirali na ovakve situacije (kao npr Sumailovo predavanje partija Universeu da bi Universe dosegao 8000 MMR prošle godine).

Po Valve pristupu, onog trenutka kad meč počne, vaš MMR i njegov sudbina je samo vaša, i to da li ćete vi trčati na protivničku fontanu praćeni kolonom kurira njih ne zanima – tu je famozni low priority sistem briljantno osmišljen da vas “kazni” ako vaši nesrećni saigrači uopšte imaju dovoljno reportova slobodnih u tom trenutku.

Ipak, tu je jedina prava kazna u gejming svetu, a to je sud naroda i prezir. Niko ne voli feedere, niko ne voli ragere, Techies igrači su tu negde u sumnjivoj zoni, ali na MMR rejtinzima koje prosečni igrači imaju, nikome zaista nije ni stalo do izdvajanja pojedinca koji se loše ponaša iz mora drugih loših igrača ili igrača kojima nije dan a živci su popustili. Kada se nekim lošim metodama posluži jedan profesionalac kao Abed, i to da bi zloupotrebio slabost sistema da prvi pređe prag od 10 000 MMR, e onda je situacija možda drugačija, a vi igrači prosudite sami.

Šta je naime Abed uradio? Pa ako bacite pogled na poslednje osveženje stranice Leaderboards videćete da je Abed više od 1000 MMR iznad drugog najboljeg igrača izlistanog u regionu Severne Amerike, peruanskog Smash-a koji je već bio banovan sa Valve eventova zbog nameštanja mečeva. To sada nije bitno, mnogo je bitnije da je Abed dosegao 10 000 MMR baš u regionu koji je famozan po lošim partijama i toksičnosti.

Čak je i RTZ svojevremeno jurio MMR na EU West umesto na NA serverima jer je tamo mnogo gore igrati. Globalni skillcap igrača je niži, tako da sjajan pojedinac koji je visoko na ranking listi dobija loše saigrače pa su vam šanse da dobijete nekog ko uništava partije i veće. Dobrom pojedincu kao što je jedan midlane igrač kao Abed u stvari samo šteti što je igrao u slabom regionu, jer ni saigrači ne mogu i ne znaju da iskoriste sav prostor koji im on svojim igrama kreira.

Tu su u pomoć priskočili drugari iz njegovog tima, Digital Chaos, a ranije Team Onyx. Čak su i imena promenili u prigodna ovom slučaju.

Ovde se u stvari nalazi i razlog zašto se u ovom tekstu bavimo upitnim metodama a ne glorifikujemo Abedov gejmplej. Naime, kao što su mnogi već uperili prst i ukazali, Abed je tokom proteklih 7 dana igrajuči protiv saigrača iz Digital Chaos tima dobio ogromne količine MMR (kada je jedan korisnik reddit-a uradio analizu, 600 MMR u tom trenutku je bila razlika između pobeda i izgubljenih mečeva Abed protiv Digital Chaos igrača, kasnije i više).

Ako je sve ovo samo umišljaj, Abed će morati da nam oprosti i grešimo. Ali je mnogo verovatnije da su igrači zaista pogurali saigrača, i iako nije u pitanju ništa strašno, ipak je uništen još jedan cilj koji je neko u igri mogao da postigne na ispravan način. GG Abed.

Izvor: KlanRUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.