Esports B92.net

Kijev Major - regionalne kvalifikacije, grupna faza

KlanRUR
Podeli

Posle otvorenih kvalfiikacija, ekspresno se prešlo na regionalne kvalifikacije za sledeći Valve event, Kijev Major. Svi regioni osim Kine su odigrali oba dana svojih grupnih mečeva.

SEA – SouthEastAsia

Najturbulentniji region sa najluđom Dotom je i prvi dao svoje polufinaliste – izgledalo je kao da će Faceless proći kroz čitave kvalifikacije neporažen, ali su ih iznenadili TNC Pro Team i Team Bazaar (bivši WG.Unity) i bacili ih čak na treće mesto grupe, i u susret protiv TNC koji ih je upravo i savladao. U drugom susretu nas očekuje sudar Clutch Gamersa i Mineski.GGNetwork. Prestige World Wide koji je na “prevaru” došao u regionalne kvalifikacije očekivano nije uspeo da pobedi nijedan meč(jedini Battle Cup registrovani u USA, u stvari iz NA regiona).

CIS

Virtus.Pro je imao svoj popriličan deo problema, ali izgleda da novo pojačanje i dodatna ozbiljnost garantuju da im u CIS regionu za sada niko nije ravan. Posle 9:0 će se susreti sa Na’Vijem koji deluje dosta nesigurno u veoma jakoj konkurenciji CIS regiona. Bivši giganti su se teturali kroz kvalifikacije, i posle očajnog prvog dana (1:3) su se uzdigli dovoljno da odigraju 5:4 i u doigravanju savladaju Comanche (koji ih je pobedio u grupnom susretu). Prvi par će biti Virtus.Pro, dok u drugom snage odmeravaju Team Spirit i Team Empire, obe ekipe sa svojom dobro ustanovljenom igrom. Vega je i pored svog sjajnog sastava na papiru ispala sa 4:5 skorom.

Evropa

Ove kvalifikacije su verovatno prve u kojima možemo reći da Evropa nije apsolutno i neupitno najteži region. Čak ni samo jedno kvalifikaciono mesto nije dovoljno da promeni ovu situaciju. Dokaz je i da je direktno pozvana ekipa ALTERNATE aTTaX, poljski sastav nemačke organizacije odigrao očajnih 0:9. Valve će morati da razmisli šta je to sve potrebno za pozivnicu jer samo stabilnost rostera to očigledno nije.

SingSingov stack BeanBoys nije mogao da konkuriše timovima koji imaju više iskustva iza sebe, Prodota Gaming je odigrala u okviru svojih mogućnosti, “naš” EPG i 4 protect 5 su čak i iznenadili. Nažalost Swiftending, kole, Mitch, g0g1 i LeBronDota su izgubili na samom kraju od C9 i obe ekipe su ostale iza Alijanse.

U čitavoj Evropi deluje kao da postoji vakuum moći bivših giganata od timova, pa čak i nestabilni Alliance konkuriše za mesto na mejdžoru. Team Secret je i pored svih “bolesti” koje muče tim i stvari nevezanih za Dotu dovoljno jak da osigura lak prolaz dalje, gubeći samo od upravo Alijanse, dok je poprilično sveži B)ears još jedina nada da ćemo imati još jedan jak evropski tim u predstojećem periodu

Team Secret je izabrao NiP, pa će u drugom meču igrati B)ears i Alliance.

NorthAmerica

U Severnoj Americi, i konkurenciji od samo 7 timova, NP nema premca, 6:0 je garantovalo prolaz i susret sa Team Freedom koji ima zaista tanušne šanse da savlada Envijev tim. Na drugoj strani, snage će odmeriti CoL i Team Onyx. Zbog skora 1:6, šanse prve devojke učesnika Valve kvalifikacija da odigra i na LAN završnici su ovde nestale. Uz dovoljno truda i vežbe, možda vidimo Laylu opet u kvalifikacijama za The International.

South America

Ayayayayay, najslabiji region i njegovi igrači ne prestaju da nas ubeđuju da ne zaslužuju ni ove šanse koje im Valve pruža. Videli smo sve do sada – varanje, tuče, pokušaje zloupotrebe elektronike, i nameštanje mečeva i napuštanje kvalifikacija, prevare organizacija, a sada se PONAVLJA raspadanje timova tokom turnirskih obaveza.

Ništa od toga ne doprinosu razvoju eSporta a pogotovo ne detinjasto ponašanje tima Sacola de Lixo(kesa za smeće) koji se ni manje ni više raspao zbog svađe unutar tima. Upisano im je 0:9, a na drugoj i civilizovanijoj strani Dote ovog regiona su se iskristalisali donekle očekivani dragulji Dote Južne Amerike – Infamous, SGEsports, Not Today i Midas Club Elite.

Not Today će se susresti sa Midas Club Elite, dok će Infamous i SG E-sports odmeriti snage među sobom.

U samoj završnici SA kvalifikacija, opet ružne scene jer je Union Gaming u meču bez pravog uticaja na njihov plasman pokušao da provocira Infamous koristeći “all chat”, verbalno i signalno izazivajući protivnike, a onda su i posle uništavanja sopstvenih predmeta i pozivanja “good game” otkazali timer koji predaje pobedu protivniku. Sigurno je da ovaj sastav neće igrati na Valve eventovima ubuduće a da li će pojedinačno igrači dobiti bilo kakvu vrstu sankcije ubuduće ostaje da se vidi.

Kina

U Kini su Invictus Gaming, Vici Gaming i CDEC podelili prvo mesto sa 7:2 skorom, dok je iG.Vitality izborio prolaz dalje u majstorici protiv VGPotential i LGD Gaming. Zbog najvišeg seeda ekipa Invictus Gaming je imala pravo izbora i odabrali su Vici Gaming kao protivnike, dok će se CDEC sastati sa iG.Vitality.

Izvor: KlanRUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.