Esports B92.net

Da li će sledeći Dota The International biti van SAD?

Gejb Njuel o problemima Valvea zbog promene u imigracionoj politici.

KlanRUR
Podeli

U razgovorima sa novinarima koje je vodio danas u Sijetlu i centralnoj kancelariji Valvea, Gejb Njuel se osvrnuo i na probleme koje Valve trenutno ima zbog nove politike SAD. On je istakao da se Valve već susreo sa problemima zbog sporne odluke administracije predsednika Trampa, koja je trenutno opovrgnuta od strane vrhovnog suda, ali nije izvesna budućnost svih onih zahvaćenih ovom odlukom.

Problemi koje Valve ima su podeljeni u dve kategorije, a to je eSport i zaposlenje, i oni trenutno zaposleni u Valveu, kao i budući potencijalni radnici. Naime, deo radnika koji su zaposleni u Valveu ima duplo državljanstvo ili važeće vize a iz država su zahvaćenih zabranom, tako da sada ne mogu da odu kući jer rizikuju da im bude zabranjeno da se vrate. Sve to je Gejb upakovao u oblandu pošalice i poruge, ali definitivno je da Valve trpi zbog čitave situacije.

Isto tako je The International, koji se redovno odvijao u Sijetlu već pet godina za redom (svi TI osim prvog su bili na teritoriji SAD), a koji je uvek bio problematičan za gostujuće ekipe u smisli dobijanja viza (mnogi igrači su maloletni i često bez pro organizacija koje im garantuju određene uslove), ove godine ugrožen i moguće je da će se preseliti sa teritorije SAD.

Mnogi su već ovih dana šuškali da bi Kanada bila solidno rešenje za ovaj problem, zbog blizine Vankuvera i Sijetla, iako naravno ni to rešenje nije savršeno. Valve HQ je baš u Sijetlu i to je u mnogome olakšavalo organizaciju TI upravo tamo.

Sve u svemu, ova industrija nastavlja da pati zbog promene u imigracionoj politici, i nadamo se da mladi ljudi koji se bave ovim profesijama neće ispaštati zbog čitave situacije.

Izvor: KlanRUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.