Esports B92.net

Gambit pobednik Major turnira u Krakovu!

U finalu PGL-ovog Majora u Krakovu susreli su se Gambit i Immortals. Taktika protiv eksplozivnog aima, Zeus protiv Steela, HEN1 protiv AdreNa. Ko će biti krunisan šampionom Majora? Zeus koji je izbačen iz Na’Vija nakon mnogih odanih godina ili Immortalsi koji su sve vreme u senci njihovih sunarodnika SK Gaminga?

Luka Savić KlanRUR
Podeli

Prvi izbor mape imao je Immortals. Oni su izabrali Cobblestone, mapa na kojoj je Gambit ubedljivo najbolji. Prvo ubistvo finala uzeo je LUCAS1, on i njegovi saigrači su veoma brzo prodrali na B sajt. Gambit, koji je na CT strani, nije mogao da se odbrani i prva pištolj runda ide Immortalsima. Sa pištolj rundom, uzeli su i naredne dve. U prvoj ”full-buy” rundi Gambit se upisao u finale, 3:1. Immortals je, disciplinovanom igrom, stigao do 5:2 i primorao Gambit da uzmu taktičku pauzu. Dosia je u narednoj rundi uzeo 4 ubistava, ali je HEN1 uspeo da ostvari 1v3 clutch. Immortals je bio nezaustavljiv, stigli su do 8:2 nakon što su uništili ekonomiju CIS tima. Gambit je uzeo narednu rundu, ali su i dalje bili slabi na parama, i morali su da pobede i sledeću da ne bi ponovo resetovali ekonomiju. To nisu uspeli, 9:3 za Brazilce i Gambit ima još jednu rundu sa slabom opremom. Favoriti ovog finala, Gambit, otišli su na pauzu sa velikim zaostatkom, 3:12. Druga pištolj runda donela nam je jedno iznenađenje, mou se odlučio za dual berettas, neobičan pištolj rundu za meč ovakvog značaja. Ovo nije poremetilo Immortalse da odbrane A sajt i uzmu drugu pištolj rundu. Nakon pištolj runde, bez problema su uspeli da zatvore mapu 16:4. MVP mape definitivno je bio HEN1 sa skorom 22-4!

Druga mapa ovog finala bila je Train, Gambitov izbor mape. Zeus i ekipa su započeli ovu mapu na T strani, i sjajnim prodorom na A sajt osigurali su prvu rundu. U drugoj rundi nisu čuvali ledja nakon što su plentovali bombu na B sajtu, steel je uzeo dva ubistva sa CZ-75 i to je značila runda za Immortals, 1:1. Gambit je uspeo da osvoji još tri runde nakon što su onesposobili ekonomiju protivnika. U prvoj ”full-buy” rundi Gambit se odlučio za drugačiju taktiku. Iako su poznati po usporavanju rundi i veoma sporom tempu igre, ovog puta su se zaleteli na sajt. To je iznenadilo Brazilce i Gambit je imao prednost od 5:1. Iako je brazilski tim osvojio 2 runde, Gambit je došao do 7:3 i opet su Immortalsi resetovani. Srčanim Brazilcima nije bitno što su resetovani, sa samo jednim sačuvanim snajperom uzeli su rundu iz ruku Gambita. Uspeli su da nadoknade prednost Gambita i popnu se do 6:9. Druga pištolj runda pripala je brazilskom timu kao i naredne dve, 9:9. Prva ”full-buy” runda pripala je Gambitu a uspeli su i da isprate dobijanjem naredne dve. Pri rezultatu 11:13, Immortals je izgledao kao da se vraća u meč, ali jedan propust pri anti-eko rundi ih je koštao mape, 16:11 za Gambit!

Inferno je počeo, mapa na kojoj će se odlučiti ko će postati novi Major šampion. Immortalsi su počeli na T strani i zaputili su se ka A sajtu, to je Gambit pročitao i zaustavili su silovite brazilce. Nakon ove pištolj runde ušli su u seriju pobeda, 5:0 za Gambit. U narednoj ”full-buy” rundi Immortals je iskoristio promašene metkove Gambita i upisala se na Infernu, 1:5. Novom rundom Gambit je potpuno resetovao njihove protivnike, izgledalo je kao da će Gambit u drugo poluvreme ući sa velikom prednošću. Sjajnim ace-om HObbita na B sajtu CIS tim je došao do 9:1. Dopustili su jednu rundu Immortalsima, ali su sledeću dobili i ponovo ih vratili na eko. Ovog puta nisu mogli da kapituliraju na slaboj opremi brazilaca i izgubili su treću rundu u ovom poluvremenu. Neiskusni brazilci su na pauzu otišli sa velikim zaostatkom, 4:11 za Gambit.
Poslednje poluvreme Majora je počelo Immortalsi su, neizgubivši nijednu osobu, odbranili A sajt od Gambita. Približili su se na 11:8, Gambit je sjajnim 1v4 clutchom HObbita prekinuo niz protivnika. 15:10, eko situacija za Immortals, Gambit uzima prvo ubistvo, urlik fanova se povećava. Zeus i AdreN ulaze na B sajt, plentuju bombu. 1v1 situacija, Zeus protiv Steela. AdreN steže zastavu Kazahstana, Zeus bez muke ubija Steela i završava se inferno 16:10 za Gambit.

Nakon niza godina bez Major titule Zeus konačno može da se nazove šampionom istog. Ponosno dižu titulu prvaka Krakova, prvi CIS tim koji je osvojio Major turnir u CS:GO-u. Ko bi očekivao? MVP ovog turnira definitivno je bio AdreN, koji je po mapi prosečno beležio 20,6 ubistava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.