Esports B92.net

Astralis konačno porazio brazilske gigante!

Nakon brojnih okršaja gde su Brazilci izašli kao pobednici Astralis je, kada je bilo najbitnije, porazio SK 2-0 za prolaz u polufinale.

Luka Savić KlanRUR
Podeli

Mapa koja je otvorila ovaj derbi je bila Cache, SK Gamingov izbor. Prva pištolj runda ovog neverovatnog okršaja je počela, SK je brzo upao na A sajt i postavio bombu. Danci su brzom rotacijom ritejkovali sajt, imali su 3v1 situaciju ali je protivnik bio coldzera. Nisu mogli da se opuste, brazilski majstor je uzeo dva ubistava ali nije očekivao da xyp9x nastavi sa defuzovanjem bombe, prva runde ide Astralisu. SK je neočekivao force-ovao drugu rundu, iako obično kada terori plentuju bombu pa izgube narednu rundu čuvaju da bi u sledećoj rundi imali full-buy. Ovo je iznenadilo igrače Astralisa i izgubili su rundu, ali su oni uspeli da se saberu i samo sa pištoljima povrate kontrolu nad početnim rundama, 2:1. Iako je danski tim sa lakoćom uzeo sledeću rundu, SK je osvojio eko rundu i potpuno preokrenuo meč u svoju korist. Tako je izgledalo do skora 6:4, u tom trenutku Astralis je uzeo 3 runde i na kraju prvog poluvremena imali su minimalnu prednost od 8:7.
U drugoj pištolj rundi Danci su bez problema prošli na A sajt, plentovali bombu ali su tokom oticanja bombe izgubili sve igrače. Fer je, kao poslednji živ, pokušao da defuzuje bombu ali nije stigao na vreme, 9:7. Astralis je uzeo i naredne dve runde, kao što se obično i desi kada je pištolj runda osvojena od strane terorista. U prvoj full- buy rundi Astralis je sjajnim koriščenem granata, eksplozivno progurao highway, preuzeo A sajt i osvojio ovu bitnu rundu. Nastavili su da guraju A sajt i to ih je dovelo do skora 13:7. Brazilci su uspeli da osvoje svoju prvu rundu u drugom poluvremenu, ali su odmah nakon prevareni od strane Gla1ve-a, rotirali su na pogrešan sajt, i to je omogućilo šampionima prošlog Majora da se postave u sjajnu poziciju da osvoje prvu mapu. SK se predivnim clutchevima približio na 14:12 ali je Astralis osvojio svoju 15 rundu. Oba tima nisu imala previše novca, pogotovo SK. Astralis je uzeo taktički time-out, sabrao se i napravio plan za ovu bitnu rundu. Danski tim je imao ogromnu prednost na početku, oni su imali potpun buy ali malo grenata, dok je brazilski tim imao dosta grenata ali skoro nikakva oružja. Gla1ve je ostao u 1v2 situaciji, staloženo je clutchovao i završio prvu mapu, 16:12.

Sledeća mapa, Overpas, je počela. SK je morao da osvoji ovu mapu inače ispadaju sa ovog turnira ranije nego što su planirali. Počeli su na CT strani i uspeli su da zaustave Astralis pre nego što su plentovali bombu, 1:0. Nakon pištolj runde uspeli su da stvore prednost od 4:1, ali su narednu rundu izgubili i bili su u položaju gde moraju da idu eko. Astralis je to iskoristio i izjednačili su na 4:4. U ovom trenutku Astralis je osvojio još 3 runde, a u mneđuvremenu je potpuno uništio ekonomiju SK Gaminga. Brazilci su neočekivano osvojili eko rundu, ali je Astralis odgovorio narednom rundom i ponovo onemogućio Fallenu i ekipi da ostvare željeni full-buy. To je danski tim znao i uspeo da stvori prednost od 10:5.
Druga pištolj runda je počela, SK je munjevito upao na A sajt, Astralis je ovo očekivao i brzo ubio ceo tim. Brazilski tim je bio primoran da uzme time-out, blizu su ispadanja sa turnira i morali su da odluče kako će da nastave ovaj meč. Nakon time-outa SK je ponovo želeo da napadne A sajt, danski tim je ovo ponovo pročitao i sjajno je odgovorio njihovom napadu. Pri skoru 13:5 SK je izgledao poraženo, tražili su način da se vrate u ovaj meč, ali do tad nisu uspeli. Brazilci su pokušali u još jednoj full-buy rundi, nije im uspelo i danski šampioni su imali prednost od 14:5. Bez ikakve muke, trenutni Major šampioni su završili mapu 16:6, i plasirali su se u polufinale porazivši najveće favorite na ovom turniru u Krakovu, 2-0. MVP ovog meča definitivno je bio device koji je imao skor 53-30. iako skor to ne govori, gla1ve je ne samo taktički nadmudrio SK, već je bio miran u clutch situacijama na obe mape, i jedan je od ključnih faktora zašto je Astralis izašao iz ovog okršaja kao pobednik.

Jedan od najiščekivanijih mečeva je završen, Astralis je porazio SK kada je bilo najbitnije. Dancima se isplatila odluka da propuste ESL One Cologne, želeći da se pripreme bolje za ovaj Major. Sutra će se suočiti sa Gambitom od 16:30, poslednjom nadom CIS-a, koji je porazio švedski Fnatic. Ostatak mečeva možete pratiti na PGL-ovom twitch kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.