Esports B92.net

Da li je švajcarski sistem pravedan?

Švajcarski sistem je od skoro postao praksa na CS:GO turnirima kako bi takmičenja bilo ravnopravnija, ali da li ovaj sistem ima nedostatke?

Bogdan Đurić KlanRUR
Podeli

Grupna faza Majora je završena, a ispala su neka velika imena poput G2 i FaZe. Naravno, uvek bolji prolaze dalje, svi imaju podjednake šanse ali se čini da švajcarski sistem treba malo poboljšati. Uzmimamo za primer jučerašnja tri meča ekipa sa skorom 2-2, gde su dueli odlučivali za prolazak u plej-of. Žrebom je odlučeno da igraju fnatic – G2, VP – Cloud9 i FlipSid3 – Immortals, u uživo prenosu su analitičari odmah prokomentarisali da je malo nepravedno što ćemo se oprostiti od fnatica ili G2 dok će neko od FlipSid3 ili Immortals proći dalje. Uz to, timovi koji su već prethodno igrali ne mogu ponovoi igrati u grupnoj fazi, recimo, fnatic je igrao i sa VP i sa FlipSid3 u prve dve runde pa nije bilo moguće da se susretnu. Sve poštovanje za FlipSid3 i posebno za Immortals, igraju sjajno na ovom turniru ali čini se da žreb ne treba biti nasumičan, već treba rangirati timove, ili po HLTV ili po dosadašnjem učinku na turniru, bar kada su odlučujući mečevi u pitanju.

Ovde možete pogledati tabelu timova i prosečan HLTV rank ekipa koji su im bili protivnici. Recimo, FaZe protivnici su bili jako loše rangirani (12.67) a oni nisu zabeležili nijednu pobedu, dok je BIG ostvario fantastičan uspeh jer je pobedio SK (1.), FaZe (2.) i Cloud9 (5.). Tim koji je bolji uvek pobeđuje, BIG svojim uspehom ne daje prostora za izgovore nijednom timu, ali ipak se čini da nam je potrebno bar neko rangiranje, a možda treba razmatrotiti i BO3 u odlučujućim mečevima. Šta vi mislite o ovome, da li je švajcarski sistem dobar ovakav kakav je sad, jer ipak timovi koji imaju identičan skor igraju međusobno, ili treba uneti par promena?

Izvor: KlanRUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.