Esports B92.net

NiP: Put do slave i “raspad” CS:GO velikana

Da li se sećate poznatog 87-0 niza švedskog legendarnog tima? Ukoliko uporedimo to “slavno” vreme Nindži sa performansama današnjeg tima videli bismo veliku razliku.

Stefan Ilić KlanRUR
Podeli

Poslednji veći uspeh Ninjas in Pyjamas imali su na 11. sezoni Intel Extreme Mastersa u Ouklendu. To je bilo u novembru 2016, tako da je dosta vremena prošlo od kako su Šveđani postigli nešto značajno. NiP je tada osvojio turnir i njima je pripalo 128 000 dolara. Pre toga usledio je niz loših rezultata i mnogo izmena u timu. Posle tog IEM-a, tim je na svim takmičenjima završavao na petom mestu najviše. Teško je zamisliti da jedno takvo veliko ime kanter-strajk scene spadne na ovakve rezultate. Većina ljudi smatra da je problem u samoj postavi tima koja se menja, ali na specifičan način.

Kristofer “GeT_RiGhT” Alesund, vođa NiP-a, proglašen je za najboljeg igrača 2013. i 2014. godine. On je jedini esport igrač koji je proglašen dve godine zaredom kao najbolji. Zajedno sa njim, veterane tima predstavljaju i sjajni Patrik “f0rest” Lindberg i Ričard “Xizt” Landstram. Njih trojica su zvanično odigrali SVAKI meč koji je NiP ikada odigrao. Sa njima je najduže igrao Adam “Friberg” Frajberg, poznati “kralj banane” na B sajtu na Infernu. Ova četvorka je svoj 87-0 skor napravila sa Robin “Fifflaren” Džonsonom. Može se reći da su ova pet igrača bila zlatno vreme NiP-a. U jednom periodu bili su znak sile kojoj se niko nije mogao suprotstaviti.

Posle nekoliko loših rezultata na pojedinim takmičenjima, organizacija je odlučila da otpiše Fifflarena. Njihovoj dvogodišnjoj saradnji stavljena je tačka, i to nije bilo ništa neočekivano. Fifflaren je po statistici bio najneefikasniji u timu i često je bio na meti kritika fanova švedskog tima. On se kasnije u karijeri oprobao i u ulozi komentatora, što mu je takođe išlo za rukom. Na njegovom mestu došao je ikonični Mikail “Maikelele” Bil. I za njega je organizacija ubrzo našla zamenu kako nije bio dovoljno dobar. Markus “Delpan” Larson, 1.6 legenda, uskočio je kao zamena dok Šveđani ne nađu trajno rešenje. Nindže su smatrale da će Aleksi “allu” Jali biti pravi igrač koga oni traže. Mladi Finac je imao izazov da se uklopi u ekipu, iako nisu govorili isti jezik. Komunikacije u timu su uglavnom bile na engleskom, kako ne bi izostavili Finca, ali je on usput učio švedski. Činilo se da će on biti savršeno rešenje za nedostatak AWP igrača u timu. I tako je i bilo… ili ipak ne?

Na tri turnira zaredom, NiP nije uspeo uzeti prvo mesto! Izgleda da im finale oduvek nije bila jača strana, ali su do finala uglavnom bili dominantni. Drugo mesto sa novim Aleksijem, zauzeli su na ESL One Katowice mejdžoru, Gfinity Spring Masters 1, SLTV StarSeries 12. Utešno treće mesto usledilo je na CS:GO Championship Series, i onda ponovo drugo u FaceIt ligi za 2015. godinu. Nindže nikako nisu uspele uzeti to prvo mesto! Upravo to je bio razlog raskida partnerstva sa Aleksijem. Iako mu je celokupna statistka bila solidna, organizacija je odlučila da pravi nove izmene.

Mladi Džejkob “pyth” Mourujarvi je pokušao popuniti prazninu Allu-a. Ali kao i svi ostali igrači koji su “upadali” za NiP i on je završio karijeru sa NiP-om, i to baš juče! On je ranije zamenjen Vilijem “draken” Sandinom, ali je pyth i dalje bio vezan ugovorom za organizaciju. Sada, kad mu je ugovor zvanično istekao, preostaje mu da nađe tim za koji će zapravo igrati.

Različiti komentari tipa “friberg je problem”, “raspad nip-a” itd. mogu biti viđeni na mečevima ili novostima o ovoj švedskoj organizaciji staroj čak 17 godina! Da li je friberg i zapravo problem ovog tima, ili pak stare zvezde kao što su GTR i f0rest, nećemo znati dok se konačno ne naprave promene među njima. Ova nekada jaka četvorka je za vreme svih ovih promena u timu bila zajedno, a samo to famozno peto mesto je menjano. Lično smatram da bi se neke veće promene trebale napraviti u timu ukoliko žele da ime sačuva neko veće značenje na CS sceni.

Trenutno, Ninjas in Pyjamas se sastoji od:

Sweden f0rest Patrik Lindberg
Sweden GeT_RiGhT Kristofer Alesund
Sweden friberg Adam Frajberg
Sweden Xizt Ričard Landstram
Sweden draken Vilijem Sandin
Sweden THREAT (Trener) Bjorn Pers

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.