Esports B92.net

De_Inferno – mapa koja je obeležila Counter-Strike

Mapa de_inferno je jedna od najstarijih mapa koja se trenutno koristi u profesionalnim mečevima.

luka savić KlanRUR
Podeli

Locirana u malom selu u Italiji, Inferno je obeležio istoriju kanter strajka kao najupečatljivija mapa. Kretaor mape bio je Kris “Barney” Auti, koji je takođe napravio de_aztec. Mapa je prvi put postala pristupna igračima u verziji Counter-Strike 1.1, koji je napravljen 2001. godine.

Najveću popularnost dostigla je u counter strike verziji 1.6. Tu je Valve je umešao prste u dizajn i inovaciju mape, učinio ju je mapom koju će svi zapamtiti. U 1.6 verziju dodata je 2003. godine, i od tada će postati jedan od najvećih predstavnika kanter strajka.

Sledeći veliki apdejt mape Inferno dogodio se za vreme verzije kanter strajka pod imenom Condition Zero, gde je pored promena tekstura promenjeno i vreme mape, iz dnevnog prebačen je u noćni ambijent. Nažalost to nije toliko opstalo, jer će u verziji Counter-Strike: Source biti vraćeno na sunčan dan. Otkriveno je da se dosta detalja (poput B sajta na Infernu, CT spawna itd.) preuzelo iz malog gradića po imenu San Juan Kapistrano, lociran u Kaliforniji, SAD. Fanovi kanter strajka često posećuju taj grad, i mogu se primetiti razne zgrade i detalji koji su identični.

Inferno ima nekoliko poznatih mesta koja su obeležila ovu mapu. Možda je i najpopularniji deo mape takozvana ”Banana”. To je put kojim teroristi napadaju B sajt dok ga kanter teroristi čuvaju kao jedini ulaz u sajt. Veoma je značajan za kontrolu runde, jer je mapa inferno poznata po tome što je teško preuzeti kontrolu nad sajtom nakon što je izgubiš. U verziji Counter-Strike: Source uvedena je sobica u apartmanima pod imenom Boiler room, u kome se nalazio jedan veliki bojler gde su se kanter teroristi mogli kriti od napadajućih terorista. U CS:GO verziji pristup boiler roomu je bio nemoguć, ali su vrata bila dovoljno otvorena da se vidi deo sobe. Bojler je falio, što je izazvalo pobunu medju ljubiteljima mape, sve dok ga Valve nije vratio.

U vreme CS:GO-a, dva tima su poznata po dominaciji na Inferno mapi tokom vremena, a to su Fnatic i Ninjas in Pyjamas. NiP je dominirao ovom mapom izmedju 2012. i 2013. godine, gde su retko gubili. Najbolji igrač na ovoj mapi defnitivno je bio Adam ”friberg” Frajberg. Takozvani ”Kralj Banane” zasluženo je imao taj nadimak, jer ga niko nije mogao proći. Njegov aim i sposobnost pravilnog sprejovanja na toj distanci dalo mu je mogućnost da pogura i preuzme kontrolu nad bananom, bio je samostalni čuvar B sajta i ključ uspeha NiP-a na ovoj mapi.

Najdominantniji tim na ovoj mapi bio je švedski tim Fnatic izmedju 2014. i 2015. godine. To je bio tim kome nisi smeo da dopustiš da igra Inferno, jer su u svakom meču taktički nadvladali protivnike. U to vreme pištolj CZ75-Auto bio je premoćan, i stvarao je savršenu sigurnosnu liniju koju su agresivni snajperisti imali u slučaju da ih neko iznenadno napadne. To je omogućilo Džesperu ”JW” Vekselu da se istinski pokaže kao najbolji snajperista tog vremena. Osim njega, bitan igrač ovog tima bio je Krimz, koji je bio nepomerljiva stena B sajta. Inovativne taktike su bile potrebne da se nadmudri ovaj igrač, i retko ko je prolazio na ovaj sajt nekažnjen. Fnatic je promenio način branjenja na Infernu, oni su odužavali rundu tako što su bacali smoke granate na određena mesta, sprečavajući ulazak na sajtove dok nije bilo prekasno, to je ono što ih je odvajalo od drugih timova.

Inferno je bio uklonjen iz active duty poola u aprilu 2016. godine, što je značilo da nije bio na raspolaganju organizatora turnira. Razlog toga je to što je Infernu bila potrebna renovacija, što se i dogodilo. Oktobar 2016. godine je bio mesec kada se Inferno reformisao, a ušao je nazad u active duty pool zamenivši legendarnu mapu Dust 2 koja trenutno iščekuje promene.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.