Vesti -

Bankama novac postao trošak: "Čuvajte ga negde drugde"

Kamate su u Evropi godinama negativne, ali je bila potrebna poplava štednje oslobođena u pandemiji da bi banke trošak prebacile na klijente.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, prykhodov
Ilustracija: Depositphotos, prykhodov

NLB razmatra uvođenje naknade za čuvanje novca

Negativne kamate na štednju u Srbiji? "Nije realno"

Najveći nemački zajmodavci Dojče bank i Komercbank od prošle godine novim klijentima traže da plaćaju 0,5% godišnje stope kako bi im čuvali novac.

Banke kažu da više ne mogu da apsorbuju negativne kamatne stope koje im naplaćuje Evropska centralna banka (ECB). Što banke imaju više depozita klijenata, to više moraju smestiti kod centralne banke, a to košta.

To, kako piše Vol strit žurnal, stvara neobičnu situaciju u kojoj banke koje obično žele depozite kao jeftin oblik finansiranja, u osnovi poručuju klijentima da odu od njih. Banke čak pružaju nove mrežne alate koji pomažu klijentima da svoje depozite odnesu negde drugde, prenosi portal Investitor.

Banke u Evropi opirale su se prenošenju negativnih stopa na klijente još kada ih je ECB prvi put uveo 2014. godine.

Neki su to učinili samo s depozitima kompanija, kojima je bilo manje verovatno da će se žaliti lokalnim političarima. Banke su pribegle drugim načinima prenošenja troškova negativnih stopa, na primer, naplaćujući veće naknade.

Pandemija je promenila situaciju.

Stope štednje naglo su porasle, a veliki programi pomoći iz ECB-a preplavili su banke viškom depozita. Banke su takođe iskoristile ekonomsku dislokaciju pandemije za operativne promene kojima su se dugo opirale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.