Vesti -

Istraga utvrdila: Kvar u Hrvatskoj umalo "ugasio svetla" u Evropi

Beč -- Preopterećena podstanica u Hrvatskoj je 8. januara umalo dovela do kraha evropske mreže za prenos struje, utvrđeno je detaljnom istragom događaja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/carloscastilla
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) ustanovila je da je za iznenadni pad frekvencije u evropskoj mreži, koji je mogao dovesti do "blackouta", to jest kraha evropske mreže i nestanak struje na našem kontinentu, kriva Hrvatska, a ne kvar u Rumuniji. "

"Uzrok je bilo preopterećenje u podstanici Ernestinovo u Hrvatskoj", preneo je tehnički direktor "Austrian Power Grid"(APG) Gerhard Kristiner.

APG je odgovorna za oko 7.000 dugu naredionalni elektro-mrežu Austrije i u stalnom je kontaktu sa operaterima u Evropi.

"Stanica u Ernestivovu je tačka na kojoj se spajaju različite mreže", dodao je Kristiner na jednoj onlajn konferenciji.

On je ukazao da je pre 8. januara došlo je do neuobičajeno visokog izvoza struje iz jugoistočne Evrope u pravcu zapada, posebno Francuske, Španije i Italije - ukupno oko 6.000 megavati. Velikom količinom došlo je do preopterećenja delova stanice, te je usledila kaskanda. Tako se 14 vodova privremeno isključilo zbog preopterećenja.

Zbog toga je gotovo sat vremena evropska mreža trebalo da se vrati mreža na normalnu frekvenciju od 50 herca. Da bi se to postiglo morala je, kako je dodao, Austrija, da izjednači pad frekvencije uključenje rezervnih kapaciteta.

U Francuskoj i Italiji su veliki industrijski potrošači morali na kratko biti isključeni, dok jugoistočna Evropa nije smanjila prekomernu količinu struje ubačenu u mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.