Vesti -

Epl preoteo tron Amazonu

London -- Američki div Epl je ponovo proglašen najvrednijim svetskim brendom na rang listi "Brand fajnens global 500" za 2021. godinu, a potisnuo je s prvog mesta Amazon.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/JUSTIN LANE
Foto: Epa/JUSTIN LANE

Prema novoj rang listi, objavljenoj na veb sajtu Brend fajnensa, vrednost brenda Epl porasla je za 87,4 posto na 263,4 milijarde dolara, dok se vrednost žiga drugoplasiranog Amazona povećala za 15,1 procenat, na 254,1 milijardu dolara.

Među prvih 10 najvrednijih robnih marki, čak sedam je iz SAD, dve su iz Kine i jedna iz Južne Koreje.

Na trećem mestu najvrednijih globalnih brendova nalazi se Gugl s procenjenom vrednošću od 191,2 milijarde dolara, četrvti je Majkrosoft (140,4 milijarde), a peti južnokorejski Samsung (102,6 milijardi dolara).

Slede američki trgovinski lanac Volmart, čiji brend vredi približno 93,2 milijarde dolara, Fejsbuk sa iznosom od 81,4 milijarde, na poziciji broj osam je kineska ICBC banka (72,8 milijardi), dok listu prvih deset zaokružuju telekomunikaciona kompanija Verajzon iz SAD (68,9 milijardi) i kineska društvena mreža ViČet (67,9 milijardi dolara).

Imajući u vidu da su nove tehnologije pokretač povećanja vrednosti brenda u raznim industrijama, kompanija Tesla je u tom pogledu ostavila iz sebe mnoge tradicionalne marke sa skokom vrednosti od čak 158 procenata, na 32 milijarde dolara, prema ovoj rang listi.

Brendovi u e-trgovini su takođe napredovali u uslovima "nove normalnosti" izazvane globalnom pandemijom, pri čemu je kineska tehnološka grupa Alibaba udvostručila vrednost brenda, s rastom od 108,1 odsto na 39,2 milijarde dolara.

Vrednost brendova u sferi tradicionalnih medija nastavlja da opada, a najveći pad od 49 procenata beleži američka tv mreža CBS, dok, s druge strane, mere korona zaključavanja povećavaju popularnost striming usluga, navodi se u izveštaju Brend Fajnensa.

Usled pandemije kovid, među 10 brendova s najbržim padom vrednosti čak šest je iz avio i vazduhoplovnog sektora, a zbog mera ograničenja putovanja i zatvaranja ugostiteljskih objekata tonu i brendovi iz turizma i ugostiteljstva. Hoteli Meriot i turistička platforma Airbnb ođavili su se od rangiranja, a Starbaks, MekDonalds i KFC beleže pad vrednosti brenda.

Interesantan je i podatak da je ViČet pretekao Ferari po snazi brenda, sa osvojenih 95,4 poena od mogućih 100 i rejtingom AAA+, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.