Vesti -

Tužen Fijat Krajsler; "To je težak prekršaj"

Protiv kompanija FCA (Fijat Krajsler Automobili) u vlasništvu italijanske porodice Anjeli, podneta je tužba za prevaru u javnim nabavkama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako piše list "Manifesto", sumnja se da je proizvodila maske za lice sa nedovoljnom zaštitom.

U delovima pogona kompanije, gde su se nekada pravili delovi za automobilsku industriju "Fijat", a koje je vlasnik nameravao da zatvori, sa pandemijom kovida 19, počela je proizvodnja nekoliko tipova zaštitnih maski.

Kompanija je dobila dozvolu nakon što je Visokom institutu za zdravstvo, priložila "auto-potvrdu da preuzima odgovornost da priozvedene maske ispunjavaju sve neophodne tehničke zahteve zaštite".

U pogonima nekadašnjeg Fijata proizvodi se dnevno 11 miliona, 5 različitih tipova maski, delom namenjenih deci, a delom za odrasle.

Nakon ponovljenih primedbi korisnika maski, nezavisni sindikat UsB je dao maske na analizu da bi se utvrdilo da li odgovaraju osnovnoj nameni, da li štite nosioca, odnosno da li filtriraju vazduh u skladu sa propisima.

Analiza je utvrdila da je proizvođač isporučivao maske koje nisu ispunjavale tehničke zahteve i da je snaga filtracije, to jest prečiščavanja, bila manja od propisane.

"To je težak prekršaj, jer su maske namenjene zaštiti maloletnih. I zato ćemo od tužilaštva tražiti da slučaj ispita po hitnom postupku i ako se navodi tužbe pokažu tačnim preduzme odgovarajuće mere", rekao je advokat Arturo Salerini koji zastupa tužitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.