Vesti -

Da li bi Bil Gejts bio bogatiji od Bezosa da ne daje novac u humanitarne svrhe?

Bil Gejts je dao trećinu, a Ilon Mask do sada manje od jednog procenta svog bogatstva.

Izvor: startit.rs
Podeli
Foto: EPA EFE, ANDY RAIN
Foto: EPA EFE, ANDY RAIN

Bil Gejts je u humanitarne svrhe dao više od 50 milijardi dolara, potvrđuje USA Today koja je detaljno istraživala njegove prihode i ulaganja.

On danas prema Blumbergovom indeksu vredi 129 milijardi, a na Forbsovoj listi zauzima četvrtu poziciju sa 119 milijardi.

Međutim, čak i kada ne bi donirao, Džef Bezos bi ga pretekao na obe liste, na kojima je već dugo prvoplasirani. Istovremeno ovog mlijardera i osnivača Amazona javnost kritikuje baš zbog toga što najmanje ulaže u humanitarne svrhe od svih poznatih bogataša. Njegova ulaganja u humanitarne svrhe od 1997. izlisatao je Biznis insajder, ali ona su daleko od onoga što je Bezos dao.

Čovek koji je ove nedelje pretekao Gejtsa, osnivač Tesle Ilon Mask, obećao je da će donirati polovinu svog bogatstva, podseća portal Startit. To je rekao kada je vredeo oko dve milijarde. Danas ga Forbs stavlja na treću poziciju sa skoro 130 milijardi. Prema procenama ovog lista iz septembra ove godine, do sada je dao 100 miliona u humanitarne svrhe, odnosno manje od jednog procenta.

Zanimljivo je kada se porede ova tri milijardera, da dok je Gejts upozoravao na pandemiju i ulagao ogroman novac da se ona sanira, Bezos i Mask nisu obustavljali rad u svojim pogonima, a stotine radnika Amazona je bilo zaraženo. Naravno, tip njihovog poslovanja je takav da je pandemija doprinela bogaćenju.

Još jedan inovator pri vrhu liste milijardera je i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg. On i njegova supruga su rekli kako će donirati 99 odsto svih prihoda. Do sada je donirao više od 45 milijardi.

Ukoliko bi sva četvorica donirala jednak deo u odnosu na svoje bogatstva, liste najbogatijih bi izgledale potpuno drugačije. Ono što treba napomenuti jeste da je Bil Gejst puteve za svoje bogaćenje trasirao još u prošlom veku i da je filantropiji posvećen 20 godina, a dvojica od trojice navedenih u to vreme nisu ni razmišljali o svojim biznisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.