Vesti -

Žele avion bez emisije štetnih gasova: Mašta ili bliska budućnost?

London -- Britanija planira da postane prva zemlja koja je napravila komercijalni avion sa nultom emisijom štetnih gasova koji će biti sposoban da leti preko Atlantika.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA, Gary He
Foto: EPA, Gary He

Ovo je danas potvrdio državni sekretar za saobraćaj Grant Šeps.

Govoreći u Domu komuna, Šeps je rekao da je država formirala takozvani "Jet Zero" savet specifično zbog ovog cilja.

"Ovo neće uključivati samo investiranje u održiva avio-goriva, u koja je novac već investiran a koja 'rade' i na električnim, hibridnim i avionima na hidrogenski pogon takođe", rekao je on, dodavši da će uskoro moći da se čuje mnogo više o ovom planu.

U utorak je premijer Velike Britanije Boris Džonson izazvao različite reakcije kada je predstavljao plan za oporavak britanske ekonomije nakon pandemije.

Džonson je rekao da Britanija treba da teži da bude "naučna supersila", dodavši da kreiranje prvog aviona za duge letove koji bi bio potpuno bez emisije štetnih gasova trebada bude deo plana da koji već postoji, a to je da se do 2050. godine postigne nulta emisija.

"Jet Zero" savet, kome je dat zadatak da stvori mogućnost za ostvarenje ovakvih planova čine ministri, biznismeni, organi trgovine i ekološke grupe.

Iako lista biznisa koji će učestvovati u tome tek treba da bude objavljena, 500.000 funti je već dodeljeno proizvođaču "obnovljivog" goriva Velosisu, koji pretvara otpad iz domaćinstava u gorivo za avione.

Evropski gigant Erbas je jedna od nekoliko kompanija koja je najavila da će pokušati da naprave sledeću generaciju letelica koje će biti mnogo bliže ekološkim standardima, piše portal City AM.

Iz tela koje je zaduženo za avionsku trgovinu (Aviation Trade Body), zatražili su još fondova koji bi im pomogli u ostvarivanju ovakvih planova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.