Vesti -

Erbasov avion obavio prvo "hends-fri" poletanje

Tuluz -- Kompanija Erbas napravila je korak napred ka bespilotnim avionima tako što je uspešno obavila prvo automatizovano poletanje.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/epixx
Foto: Depositphotos/epixx

Erbas je nedavno objavio fotografije i priču o prvom uspešno obavljenom automatizovanom poletanju, što znači da je avion poleteo bez bilo kakve asistencije pilota.

Avion erbas A350-1000 je uspešno kompletirao test automatskog poletanja na jednom aerodromu u Francuskoj. Erbasova vizija bespilotnog komercijalnog aviona time je korak bliže realizaciji, a dokaz tome je uspešno testiranje tehnologije, piše portal Klix.ba.

"Pomerili smo ručicu gasa na podešavanja za poletanje i pratili avion. Počeo je da se kreće i ubrzava automatski održavajući pravolinijsko kretanje po sredini piste baš onako kako je uneseno u sistem. Nos aviona je počeo da se podiže automatski, a nakon toga je usledilo očekivano poletanje", rekao je testni pilot, kapetan Jan Bofis.

Iz Erbasa tvrde da je tehnologija drugačija u odnosu na Instrument Landing System (ILS) koji se već koristi u avionima širom sveta. Automatizovana kontrola poletanja je koristila tehnologiju za prepoznavanje slika direktno instaliranu u avion.

To je značajan trenutak za Erbas, koji razvija projekt pod nazivom Autonomous Taxi, Take-Off and Landing (ATTOL).

U svetu ima sve manje pilota, a određene kompanije žele da smanje troškove, tako da bi ova tehnologija mogla biti rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.