Vesti -

Prvi u svetu: Poseban hleb, cena vekne 500 RSD

Pekara u Helsinkiju tvrdi da je prva u svetu koja u svojoj ponudi ima hleb napravljen od insekata, koji sadrži 70 odsto cvrčaka u brašnu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Ujedinjene nacije procenjuju da se prošle godine najmanje 2 milijarde ljudi hranilo insektima, a više od 1.900 vrsta insekata se koristi za hranu. Jestive bube postaju sve traženije na tržištima u zapadnim zemljama, posebno među onima koji traže dijetu, bezglutensku ishranu ili žele da zaštite životnu sredinu, jer poljoprivredni insekti koriste manje zemljišta, vode i hrane od drugih životinja.

Ova finska pekara tvrdi da je prva u svetu koja je omogućila potrošačima da ovakav hleb pronađu u prodavnicama.

Kako navode, ovakav hleb, koji je napravljen od pšeničnog brašna, semenki i insekata, sadrži više proteina od običnog pšeničnog hleba.

Zbog obogaćenog sadržaja cena mu je nešto veća, pa za jedan morate izdvojiti 3,99 evra, u odnosu na obični pšenični hleb koji košta 2 do 3 evra.

"Ovaj hleb potrošačima daje dobar izvor proteina, uz lak način da se upoznaju sa hranom na bazi insekata", rekao je Juhani Sibakov, šef inovacije u pekari Fazer.

Ovakav hleb je nastao usled truda da se pronađu novi izvori hrane, ali i da se životinje humanije tretiraju, što je dovelo do toga da se u zapadnim zemljama insekti koriste kao izvori proteina.

Finska je od novembra, sa drugih pet evropskih zemalja - Britanijom, Holandijom, Belgijom, Danskom i Austrijom, omogućila da se insekti koriste i plasiraju na tržištu hrane.

Sibakov je rekao da je pekara Fizer još prošlog leta osmislila ovakav hleb, ali su morali da čekaju na usvajanje zakona u Finskoj.

Oni koji su već jeli ovakav hleb rekli su da ne postoji razlika u odnosu na obični pšenični i da je ukus gotovo isti.

Zbog ograničene ponude cvrčaka, hleb će se za početak prodavati u 11 Fazerovih pekara u hipermarketima u Helsinkiju, ali ova kompanija planira da ga do sledeće godine ponudi u svih svojih 47 prodavnica.

Kompanija kupuje brašno sa insektima iz Holandije, ali ističu da planiraju da potraže i lokalne dobavljače.

Fazer je porodično preduzeće sa prodajom od oko 1,6 milijardi evra prošle godine, a za ovaj proizvod još nisu dali prognoze i cilj prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.