Vesti -

Holandsko čudo zadiviće svet, prvi put...VIDEO

Legendarnoj brani u Holandiji Afsluitdijk, koja se koristi 85 godina, potrebna je rekonstrukcija, pa se vlada obratila projektantu Danu Rosegardeu za pomoć.

Izvor: Građevinarstvo.rs
Podeli
Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

Studio Rosegarde nedavno je predstavio svoj projekat „Icoon Afsluitdijk“ koji je sastavljen iz tri privlačna segmenta: „Gates of Light“, „Windvogel“ i „Glowing Nature“. Oni sadrže elemente u rasponu od energetskih zmajeva do živih biosvetlećih algi.

Studio Rosegarde pokrenuo je tri upečatljiva projekta u okviru Afsluitdijka. „Icoon Afsluitdijk“ namenjen je za jačanje ikonske vrednosti brane, s instalacijama koje donose svetlost nakon što zađe sunce.

„Gates of Light“ obuhvata obnovljenu branu iz 1932. opremljenu prizmama koje reflektuju svetlost sa farova vozila. Ukoliko nema automobila, konstrukcija neće svetleti. „Gates of Light“ je studio opisao kao primer „futurističkog i energetski neutralnog okruženja“. Studio Rosegarde je izjavio da su bili inspirisani da koriste retrorefleksiju baziranu na tome kako krila leptira reflektuju svetlost.

„Windvogel“ bi mogao da obezbedi dovoljno energije za snabdevanje 200 domaćinstava. Pametne sajle zmajeva kreću se napred-nazad uz vetar kako bi generisale energiju, baš kao i dinamo za bicikl, tvrdi Studio Rosegarde. U video-snimku ispod pogledajte kako ovo fukcioniše.

„Glowing Nature“ je izložba u istorijskim bunkerima brane sa živim algama. Biosvetleći mikroorganizmi svetle samo kada se dodiruju pod optimalnim uslovima. Oni bi mogli da daju inspiraciju za osvetljenje ili energetsko rešenje u budućnosti, kako kažu iz studija.

Rosegarde je izjavio: „Afsluitdijk predstavlja deo holandske odvažnosti i inovativnosti. Živimo s vodom, borimo se s vodom i nastojimo da smo u skladu sa njom...Suptilnim dodavanjem svetlosti i interakcijom poboljšavamo lepotu brane i stvaramo nove veze čoveka i njegovog okruženja, tame i svetlosti, poezije i prakse“.

„Gates of Light“ će postati stalni deo brane. „Glowing Nature“ i „Windvogel“ mogu se videti do 21. januara 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.