Vesti -

Opet uticaj Arapa: Nafta jača

Nafta je ojačala smanjivši gubitke na ceni zabeležene ranije ove sedmice, pošto je Saudijska Arabija krenula da rasteruje sumnje u pogledu spremnost Rusije.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Naftni fjučersi su porasli za 1,5 odsto u Njujorku, smanjivši nedeljni pad na 1,4 odsto, nakon što je ministar energetike Saudijske Arabije Kalid Al-Falih izjavio da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) trebalo da objavi produženje ograničavanja proizvodnje kada se sastane 30. novembra, izveštava "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru trgovala se, u 11:31 časova po londonskom vremenu, na nivou od 55,95 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, što je za 79 centi više u odnosu na prethodni dan.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 72 procenta iznad 100-dnevnog proseka. Cene američke naftne reference su juče opale za 19 centi na 55,14 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru je ojačala za 65 centi na 62,01 dolar po barelu na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cene ovog tipa nafte su ove nedelje izgubile 2,4 odsto, bile su na putu da zabeleže prvi nedeljni pad od početka oktobra.

Inače, na tržištima se "šuška" da Rusija okleva sa donešenjem odluke o produženju ograničenja pumpanja nafte, što nagoveštava da će naftni kartel čekati na odgovor Moskve sve dok se ne približi rok isticanja aktuelnog sporazuma krajem marta.

OPEK verovatno neće uspeti da sreže visoke zalihe nafte na prosečne nivoe do trenutka ističanja sadašnjem sporazuma, izjavio je saudijski mionistar Al-Falih juče.

Ova kraljevina je imala opširne konsultacije sa Rusijom, a ministar je poručio da je "potpuno uveren" da će Moskva "u potpunosti biti uz saveznike" kada se bude donosila odluka.

Američka proizvodnja sirove nafte je ove nedelje zabeležila najviši nivo u poslednje tri decenije, prema podacima vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.