Vesti -

Samo je jedna zemlja odgovor na Maskove muke

Kapital i visoke tehnologije ne poznaju granice i ideologije. Pogotovo ne kada je reč o Kini koja se nameće kao svetski lider na području istraživanja i razvoja

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Izveštaj WSJ-a navodi je da će svaka buduća fabrike biti sagrađena u šangajskoj slobodnoj privrednoj zoni, te da će vozila Tesle i dalje biti podložna uvoznoj tarifi od 25 odsto. Ali, fabrika na licu mesta mogla bi pomoći kompaniji da smanji troškove prevoza i logistike te omogući veći pristup kineskoj distributerskoj mreži. Takva strategija bi, naravno, bila bi u skladu sa strategijom kineske vlade, koja dosta odlučna u nastojanjima da u skorom vremenu zameni obična vozila na električna. Osim najveće količine električnih vozila, koja su prošle godine činila više od 40 odsto svih prodanih električnih automobila u svetu, Kinezi takođe poseduju i 200 miliona električnih bicikala, a u javnom prometu cirkulira i oko 300.000 električnih autobusa.

Budući da Kina prednjači u investicijama u istraživanje veštačke inteligencije, razvija kvantne računare i već danas vodi u proizvodnji solarnih panela, ne treba da čudi vest (prenosi Wall Street Journal) o sporazumu između Kine i Tesle o izgradnji pogona u Šangaju.

Kina nije samo najveće automobilsko tržište na svetu. Od ove godine, ona je ujedno i najveće svetsko tržište električnih automobila. Kako upozorava Forbes, kineski potrošači uživaju najveći izbor električnih vozila na svetu i visokih 23 odsto državnog finansijskog podsticaja za kupovinu električnih vozila.

Sudeći prema planovima GM-a, Renaulta i Volva o pogonima i povećanju prodaje električnih vozila u Kini, moglo bi se reći da danas Kina de-facto direktni pokretač električne autoindustrije. Istovremeno, strani proizvođači moraju plaćati tarifu od 25 odsto na uvoz.

Kao uslov za izbegavanje te tarife, vlada Kine zahteva od inostranih proizvođača automobila da uđu u partnerstvo sa lokalnim kompanijama. Međutim, budući da se u tom slučaju radi o deljenju tehnologije, dobiti, te rezultira u parcijalnoj kontroli nad gotovim proizvodom, tek se neki odlučuju na taj korak.

Tesla je, razumljivo, odabrala varijantu u kojoj zadržava potpunu kontrolu nad svim procesom. Tesla je već neko vreme gajila velike ambicije za povećanjem tržišnog udela u Kini. U junu ove godine kompanija je izjavila kako se nalazi u razgovorima s šangajskim vlastima o otvaranju proizvodnog pogona. U to je vreme kompnija rekla da se nada da će do kraja godine doći do posla. Motivacija na takav korak nije samo širenje proizvodnje već i rešavanje postojećih problema Tesle.

Kompanija je nedavno lansirala Model 3, koji je uprkos nižoj ceni pokazao razočaravajuće rezultate upravo zbog nemogućnosti zadovoljenja potražnje. Ipak, Teslin direktor Elon Mask postavio je ambiciozne ciljeve rekavši kako očekuje da će s vremenom isporučivati i do 500.000 Modela 3 svake godine. Kina je nedvosmisleno ključni deo toga plana. Kompanija nije komentarisala članak WSJ-a ali se pozvla na junsku izjavu portparolke Kady Cooper:

„Tesla sarađuje s gradskom upravom Šangaja kako bi istražila mogućnost osnivanja proizvodnog pogona u regiji da služi kineskom tržištu…Tesla je čvrsto opredeljena za kinesko tržište… Iako očekujemo da će većina naše proizvodnje ostati u SAD-u, moramo uspostaviti lokalne fabrike kako bismo osigurali dostupnost lokalnim tržištima."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.