Vesti -

Premijer neobavešten: Nisam znao za kredit

Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara u Briselu o Agrokoru.

Izvor: SEEbiz
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Između ostalog pitali su ga da li je možda predsednica trebalo da odloži put u Rusiju s obzirom na osetljivost situacije u vezi s Agrokorom i da li je trebalo da bude praćena jačom privrednom ekipom iz vlade.

"Predsednica je dugo planirala ovu posetu, koliko je meni poznato na njemu se radi poslednjih desetak meseci, pre nego što je kriza eskalirala, i dobro je da je išla. Ponavljam da je potpredsednica vlade i ministarka Martina Dalić vodila hrvatsku delegaciju pre dve nedelje u Moskvu, pripremila ovu posetu, sve ono što se odnosilo na privredni deo saradnje. Mislim da je predsednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima", odgovorio je Plenković.

Premijer je komentarisao i navodne izjave šefa Sberbanke Hermana Grefa da je "Leks Agrokor" oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca.

"Nisam bio ni u Sočiju, ni u Moskvi, nisam imao vremena da se bavim tom temom. Razgovaraću s predjednicom kada se oboje vratimo u zemlju", rekao je Plenković, ističući kako je ključno da Sberbanka stalno učestvuje u privremenom veću, ima informacije o svemu šta se radi, učestvuje u procesu donošenja odluka, da su dolazili s predstavnicima drugih banaka u vladu pre donošenja zakona i da su imali sav prostor kao i drugi.

"Bilo bi dobro da Sberbanka bude jednako konstruktivna kao i druge banke koje su ranije davale kredite Agrokoru", kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 miliona kuna.

"Ja taj podatak nisam znao. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb želim da vidim celinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani", rekao je Plenković.

"Treba videti, ja to stvarno ne znam napamet, jedino što pouzdano znam je da je zadnji kredit od prošle godine imao odgovarajuće osiguranje. U ovom trenutku za ovo ranije nemam saznanja", odgovorio je Plenković na upit trebaju li odgovarati ljudi u HBOR-u ako su davali kredite bez instrumenata osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.