Vesti -

Poljaci ne ćute: Ovo je pretnja za Evropu

Zvaničnici Poljske ponovo su govorili protiv proširenja gasovoda Severni tok iz Rusije u Nemačku.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

- Rusija vs. EU: Preokret - ko je sad koga izigrao

Na samitu EU, poljska premijerka Beata Šidlo opisala je gasovod Severni tok 2 kao pretnju evropskoj energetskoj sigurnosti. Pokrenula je ovo pitanje, iako ono nije bilo na dnevnom redu samita.

"Nastavak ove investicije ugrožava ne samo energetsku nezavisnost cele centralne i istočne Evrope, već i podriva energetsku sigurnost čitavog regiona", rekla je Šidlo.

"Na današnjoj radnoj sednici, odlučila sam da pokrenem ovu temu, i sa zadovoljstvom kažem da su moj glas podržali drugi šefovi vlada, a važnost ove teme je podržao i Donald Tusk", dodala je ona.

Evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager prošle nedelje rekla je da EU nema zakonska sredstva za zaustavljanje gasovoda.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se Rusija suočava sa preprekama izgradnje nove rute uprkos činjenici da je ta isporuka gasa ekonomična, i pre svega korisna za Evropu

Zagovornici gasovoda tvrde da će dovesti do pada cene gasa u Evropi. Kako je domaća proizvodnja gasa u EU opala, Evropi je potrebna pouzdana i pristupačna doprema gasa iz Rusije, kažu zagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.