Vesti -

Poletelo čedo Erbasa, dug put od 1.100 sati VIDEO

Na aerodromu u Tuluzu uspešno je obavljen prvi probni let novog aviona iz porodice A330 neo, čiji razvoj je u toku.

Izvor: B92, Aviatika
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Prvi od tri razvojna aviona erbas A330 neo uspešno je obavio probni let na aerodromu u Tuluzu, gde se nalaze proizvodna postrojenja za ovaj model.

Probni let je trajao nešto preko četiri sata, a avionom iz varijante A330-900 su upravljali piloti specijalizovani za testiranje aviona. Do dobijanja finalne dozvole za puštanje u saobraćaj novi model aviona mora da obavi preko 1.100 sati probnih letova u različitim uslovima. Sertifikacija se očekuje sredinom 2018.

Prva avio-kompanija koja će početi komercijalne letove ovim avionom će biti portugalski TAP u drugoj polovini 2018.

Proizvodnja novog modela je počela 2014. A330 neo predstavlja najnoviju generaciju Erbasovih aviona koji će se proizvoditi u dve verzije (-800 i -900). Avioni će biti opremljeni Rols-Rojsovim motorima trent. Imaće raspon krila od 64 metra što je za 3,4 metra više nego prethodni CEO model. Krila će se završavati inovativnim Erbasovih šarkletima (specijalno zakrivljenim krilnim završecima, vingletima, koji povećavaju aerodinamičnost i ekonomičnost letelice) kakvi se već ugrađuju na najmodernije A350 XWB avione.

Manji model 800 će moći da primi maksimalno 257 putnika u tipičnom rasporedu sa tri klase, dok će veći model 900 moći da primi 287 putnika. Kako Erbas navodi u saopštenju povodom prvog probnog leta, do sada postoji 12 naručilaca ovog modela za ukupno 212 letelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.