Vesti -

Rata za kredit mu bila 32.000, sad čak 70.000 RSD

Srbija, kada je u pitanju odluka o zaduženima u švajcarskim francima čeka odluke svojih sudova, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: B92, Prva
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Evropski sud pravde iz Luksemburga doneo je presudu u slučaju Rumunije da banka nije dovoljno informisala klijente o uzimanju kredita u to valuti.

S obzirom na to da je Srbija obavezna po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju da ispuni odluke tog suda, istraživali smo da li će to i uraditi.

Radovana Dragovića sreli smo u pauzi dok radi na svom petom poslu. Imao je taman toliko vremena da nam ispriča svoju muku.

"Uzeo sam kredit u švajcarcima, pod okriljem države koja je garantovala, međutim situacija se promenila“, priča Radovan.

- Koliki si kredit uzeo?

"Uzeo sam 73.000 evra indeksirno u švajcarcima, otplatio 50.000, a dugujem 109.000“.

Radomir se sa bankom sudi već duže vreme i odlučio je da im ne plaća ratu. Kako kaže, osim glavnice i kamate, otplaćuje i valutnu razliku, koja je sad takva da je nemoguće vraćati ratu. Ranije mu je rata bila 32 000, a sada 70 000 dinara.

Evropski sud ovim mišljenjem obara u javnosti više puta ponavljanu tezu da su klijenti tačno znali u šta ulaze uzimanjem kredita u švajcarskim francima. Rumuni, kaže sud, nisu znali, a da li su Srbi? Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić je govorio da nema opasnosti od švajcarca, dok je guverner Radovan Jelašić govorio suprotno.

"Ne mogu u ovom trenutku da kažem, moramo da sačekamo šta će reći naši sudovi i to je jedino što nas zanima. Takođe, moram da ponovim da je NBS, što nije bio slučaj u drugim zemljama, ozbiljno upozoravala na rizik od švajcaraca i ljudi su imali potpuno slobodnu volju da se odluče“, rekla je Ana Brnabić, predsednica vlade.

Ako bi Srbija, koja je u obavezi po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, primenila tu odluku, šta bi to konkretno značilo?

"To bi značilo da bi za kredite u švajcarskim francima bilo ukinuto to indeksiranje u švajcarskim francima, pa bi postali dinarski krediti s nekom kamatnom stopom“, kaže Dejan Gavrilovć iz Efektive.

Međutim, domaći sudovi su već više puta doneli odluku da valutna klauzula ne može da se promeni. Dužnici zagovaraju raskid ugovora, a banke?

"Oni su konstatovali da te klauzule ugovora nisu nezakonite, ali takođe su konstatovali da nisu bili dobro informisani, dakle ostavili su sudovima da utvrde da li su bili informisani ili ne“, kaže Zoran Petrović, iz Rajfajzen banke.

U Srbiji je 22. 000 zaduženih u švajcarcima. Do sada je NBS izlazila sa više predloga, ali nijedan nije bio povoljan po zadužene. Mađarska i Hrvatska su donele odluku na nivou države da proteraju franak, dok je Rumunija na dobrom putu da to uradi.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.