Vesti -

Usporavaju, ali ipak ruše predviđeni rast

Peking -- Rast kineske ekonomije je u trećem kvartalu neznatno usporio, ali je uprkos tome na putu da nadmaši cilj vlade za čitavu godinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Druga najveća svetska ekonomija je u periodu jul-septembar porasla za 6,8 odsto, nešto sporije u odnosu na rast od 6,9 odsto iz prethodna dva kvartala, pokazali su danas objavljeni podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

To, međutim, i dalje ukazuje na stabilnost posle višegodišnjeg usporavanja privrednog rasta Kine, ocenjuje agencija Frans pres.

"Nacionalna ekonomija je zadržala zamajac stabilnog i jakog razvoja u prva tri kvartala, pri čemu povoljni faktori omogućavaju ekonomiji da održi srednju stopu rasta", izjavio je portparol kineskog Nacionalnog biroa Sing DŽihong.

"Ipak, moramo biti svesni da međunarodni uslovi ostaju komplikovani i kolebljivi, i da je nacionalna ekonomija još uvek u fazi restrukturiranja", dodao je on.

Najnoviji podaci idu u prilog tome da će kineska ekonomija premašiti zvanični ciljani rast od 6,5 odsto za 2017. godinu, ocenjuje AFP, podsećajući da je kineska ekonomija prošle godine porasla za 6,7 odsto, što je bio njen najsporiji tempo rasta za više od četvrt veka.

Zvanični Peking već godinama nastoji da se sa ekonomije bazirane na izvozu i državnim investicijama prebaci na domaću potrošnju.

Predsednik Kine i lider kineskih komunista Si đinping je, na jučerašnjem otvaranju 19. kongresa Komunističke partije, najavio da će se socijalistčka ideologija sa kineskim karakteristikama, koja je ostvarila kineski preporod, do 2020. godine izgraditi imućno društvo, a do sredine ovog veka moćnu, modernu socijalističku zemlju, i poslao poruku da Kina nastavlja otvaranja prema svetu i da razvoj Kine ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.