Vesti -

Kraj: Prodavnice više neće raditi nedeljom

Ljubljana -- Novi Zakon o trgovini u Sloveniji predviđa zatvaranje prodavnica nedeljom i praznicima, a mogao bi da stupi na snagu u februaru sledeće godine.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uz pomoć koalicionih saradnika, nezavisni zastupnik Andrej Čuš postigao je da se u Skupštini razgovara o mogućem zatvaranju trgovina nedeljom i praznicima jer je prikupio 25 potpisa potrebnih za opštu raspravu u parlamentu.

“Pre stupanja na snagu, zakon mora da prođe parlamentarni Odbor za privredu, a izmene zakona mogu biti usvojene na plenarnoj sednici Skupštine u decembru”, ocenjuje Čuš.

Bude li sve prema planovima, izmene zakona stupile bi na snagu u februaru sledeće godine.

“Predsednica Odbora za priredu Andrej Potočnik iz SMC-a, tvrdi da najveća koaliciona stranka takođe podupire izmenu zakona. Istovremeno postoji i socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata u trgovinskoj delatnosti, što znači da će njihova volja biti uzeta u obzir prilikom usvajanja izmena i dopuna Zakona o trgovini. To će dovesti do konsenzusa, budući da se volja naroda iražena na referendumu 2003. mora poštovati“, objašnjava Čuš.

Na referendumu 2003. godine većina glasača je odlučila da prodavnice u Sloveniji ne treba da rade nedeljom i praznicima. Referendum su tada tražili sindikati zaposlenih u trgovinama.

Trgovci su se nakon referenduma žalili Ustavnom sudu, pa je tražen kompromis jer su trgovine bile nedeljom zatvorene samo kratko vreme neposredno nakon referenduma. Kasnije je doneta odluka o veličini trgovina koje smeju da budu otvorene, i to samo one sa prehrambenom i nužnom robom, zbog čega su se u velikim trgovačkim centrima otvarale samo samoposluge, dok su ostale trgovine bile zatvorene.

Zastupnik Čuš je zahvalio ministru privrede Zdravku Počivalšeku, koji navodno podržava zatvaranje prodavnica nedeljom i praznicima.

“Znam da su trgovci vrlo nejedinstveni u vezi s predlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim pumpama uz auto-puteve i brze puteve“, objasnio je Čuš.

Ekonomista Jože P. Damijan takođe podržava promenu radnog vremena prodavnica, međutim, protivi se Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije (TZS).

Prema njihovom mišljenju, promene zadiru u barem tri prava zagarantovana Ustavom, slobodnu privrednu inicijativu, načelo poštene i slobodne konkurencije, kao i načelo jednakosti pred zakonom.

Prema rečima Ladija Rožiča, glavnog pravnika Sindikata radnika u trgovini Slovenije, dodatak za nedelju i praznike koji dobiju radnici u prodavnicama iznosi oko 25 evra po danu.

“Trgovac prima bruto mesečnu platu od 609 evra, što je 3,50 evra bruto po satu. Poređenja radi, studenti dobijaju 4,50 evra bruto po satu. Prosečna plata prodavača u maloprodaji je minimalna plata plus dodatak, što znači da radnik prima nešto više od 610 evra neto mesečno. Radnici će biti srećni ako dobiju bruto oko 100 evra dnevno za nedeljni rad”, kaže Rožič.

Trenutno su u slovenačkoj maloprodaji zaposlene 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

“Prošle godine trgovci su imali oko 780 miliona evra neto dobiti, tako da je u redu da i zaposleni imaju pristojne plate”, kazao je Rožič.

Na pitanje o predloženim promenama radnog vremena trgovina iz Merkatora su odgovorili da bi se u slučaju zatvaranja prodavnica nedeljom, s obzirom na impulzivnu kupovinu, njihovi prihodi smanjili, ali će takođe smanjiti troškove rada.

U Lidlu smatraju da je nedelja zanimljiv dan za kupce, budući da mnogi od njih tada kupuju više.

Dodali su da redovno plaćaju zaposlene za nedelje i praznike i da će se prilagoditi, ako se zakon promeni. Jednako će, navodi ljubljanski list, uraditi Spar i Hofer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.