Vesti -

"Nažalost Južni tok obustavljen, Srbija zavisna"

Budimpešta -- Srbija je i politički i finansijski posvećena uspostavljanju dugoročne energetske sigurnosti, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je istakla u Budimpešti, da bi to postigli pregovaraćemo sa svim relevantnim činiocima i u EU i van nje.

"Nažalost, Južni tok je obustavljen, a cilj je da se uspostavi dugoročna energetska stabilnost. Mi smo veoma zavisna zemlja u uvozu gasa i nafte. Potrebne su nam regionalne interkonekcije između susednih zemalja. Ti projekti zahtevaju ogromna sredstva, a nisu profitabilni. To je problem, ali nemamo izbora, ako hoćemo energetsku bezbednost", rekla je Joksimovićeva.

Ona je na Šestom godišnjem forumu Strategije EU za dunavski region kazala za agenciju Beta i Euraktiv Srbija da je "nesumnjivo da Srbija svoju poziciju gradi u jednom smislu u odnosu na obaveze koje ima u okviru evropskih integracija, odnosno usklađivanje sa trećim energetskim paketom i svim onim što predstavlja Poglavlje 15 (energetika)".

Srpska ministarka je rekla da, sa druge strane, postoji realnost koju su "prepoznali i drugi, ne samo kandidati, već i članice, da je zaista velika zavisnost svih zemalja u podunavskom regionu od uvoza gasa".

"To treba da bude uvaženo i razumevano i od strane EU i naših partnera, jer na kraju će naši građani postaviti pitanje kako ćete obezbediti snabdevanje gasom posle 2019. tj. 2020", dodala je.

"U tom smislu, naš dijalog je veoma aktivan i sa evropskim partnerima, ali i sa svim regionalnim projektima, uključujući i turski tok, u kojem i Mađarska učestvuje kao partner, jer je i njihov nacionalni interes da imaju stabilnije snabdevanje gasom, tako da je u svakom slučaju Srbija pouzdan partner i sarađuje i sa evropskim partnerima, ali i sa svima koji u regionalnom smislu mogu da obezbede izvesnije i stabilnije snabdevanje", rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da srpska vlada posebno radi na projektima diversifikacije, jer je to za svaku zemlju pojedinačno od najvećeg interesa.

Iako su se tokom današnjeg foruma mogle čuti ocene da se dunavski region najviše razvija u odnosu na ostale evropske regione, što potvrđuje i podatak da je u 2016. imao prosečan godišnji rast BDP-a od 2,7 odsto, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da "Dunavska strategija u ovom momentu liči na uspavanu lepoticu".

"U sebi nosi veliki potencijal, velike šanse, određeni su navodno novci, ali proteklih godina ne samo mi u Srbiji, mi u Vojvodini, već generalno, nismo uspeli da napravimo dodatni iskorak korišćenjem tih nagoveštenih mogućnosti", rekao je Pastor novinarima.

On je dodao da broj ministara iz podunavskog regiona na Forumu u Budimpešti pokazuje da je potrebno da predstavnici Srije budu prisutni na ovakvim konferencijama, da traže partnere za svoje ideje, kao i šansu u 2018/19. godini, "za kada je najavljeno objavljivanje nekih novih javnih poziva vezanih za realizaciju različitih projekata iz dunavske strategije".

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je otvorio Forum, pozvao je zemlje EU i članice Dunavske strategije da povećaju novčano učešće u projektima koji će doneti boljitak, ne samo pojedinačnim državama, več i čitavom regionu, jer je to od ključnog značaja za njegovu stabilnost i dalji razvoj.

"Naziv foruma 'Bezbedan, povezan i prosperitetan dunavski region' je dobar rezime onoga što želim da naš region postane u budućnosti. Želimo prosperitetniji, ekološki čistiji region, dobro povezan", rekao je Orban.

Andraš Rozmer iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) ocenio je da dunavski region napreduje ka budućnosti u kojoj energetska sigurnost neće više biti problem, ali je upozorio da on istovremeno ima tendenciju da se okreće lakim rešenjima koja su primamljiva, ali nisu uvek najefikasnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.