Vesti -

Dragi: Tržišne reforme treba da koriste svima

Frankfurt -- Vlade zemalja moraju da obezbede da protržišne reforme stvaraju ekonomsku korist za sve ako se ide na smanjenje radničkih prava.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je rekao guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi.

Dragi je tokom obraćanja na konferenciji ECB rekao da je percepcija da rast ne koristi svima "podstakla uverenje da su neki 'ostavljeni na cedilu' usled širenja tržišnih snaga".

On je naveo da zemlje koje smanjuju prava radnika i omogućavaju kompanijama fleksibilnije zapošljavanje treba da preduzmu korake da učine sigurnijim radna mesta i da obezbede prekvalifikaciju radnika.

Dragi je više puta pozvao zemlje da sprovode strukturne refome kao što je smanjenje birokratije i viška propisa koji regulišu poslovanje i zapošljavanje.

On je priznao da su troškovi reformi, često kratkoročni, učinili da neki smatraju strukturne reforme nepoželjnim. Naveo je da su zemlje koje su sprovodile takve reforme tokom krize duga evrozone - Španija, Portugalija i Italija, imale pad nezaposlenosti, ali je upozorio da je u nekim slučajevima veća fleksibilnost radnih odnosa dovela do lošijih radnih ugovora za mlade ljude.

Dragi je danas govorio na ekonomskoj konferencji ECB, koja utvrđuje monetarnu politiku zemalja koje koriste evro, o mogućnostima za promociju ekonomskih reformi u tom bloku zemalja.

Protržišne reforme postaju važna tema u Evropi pošto novi francuski predsednik Emanuel Makron preduzima korake da olabavi zaštitu radnika u Francuskoj, što može da ima uticaj na celu ekonomiju evrozone.

Dragi danas nije govorio o budućnosti podsticajnih programa ECB, kakvi su kupovina obveznica u iznosu od 60 milijardi evra mesečno i referntna kamatna stopa na nuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.