Vesti -

VW srušio student, sasvim slučajno...

Berlin -- Švajcarski student Mark Beš i dvojica kolega istraživali su kako je VW uspeo da napravi dizel koji ispušta toliko malo štetnih gasova

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Tako su švajcarski studenti, sa studija na američkom Univerzitetu Zapadne Virdžinije, sasvim slučajno, otkrili veliki skandal u vezi sa dizel motorima.

Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera imao je dosta iskustva sa ovakvim testovima i što je bilo presudno, piše nemački Špigl, mobilne uređaje sopstvene proizvodnje, kojima se emisija izduvnih gasova testira u realnim uslovima, prenosi Blic.

Kako se navodi, obično se automobili prilikom ovakvih testova postavljaju u garažu na točkovima koja simulira kretanje u saobraćaju, a u takvim uslovima, odgovarajući softver može da prevari "ispitni sto", što nije moguće s testovima koje su na ulici obavili Beš i dvojica njegovih indijskih kolega.

Rezultati koje su dobili, zapanjili su ih - testirani "folksvagen pasat" izbacio je 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je dozvoljeno, a "folksvagen džeta" čak 25 puta više.

"Pomislio sam, da nisam nešto pogrešio, da li je sa instrumentima sve u redu", kazap je Beš i dodao da su provere potvrdile da je Folksvagen sistematski manipulisao softver u vozilima.

"Uopšte nam nije bio cilj da nekoga raskrinkamo. Bio je to mali istraživački rad, koji se razvio u nešto krupno. Posle prvih izveštavanja medija o dizel skandalu bilo je gotovo s normalnim studentskim i inženjerskim životom ", rekao je Beš.

Beš je danas profesor-asistent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.