Vesti -

Registrovanih kola sve manje, oni su zadali udarac

Brisel -- Evropska prodaja automobila pala je u septembru, pošto su građani Ujedinjenog Kraljevstva, zabrinuti zbog Bregzita, snažno smanjili kupovine novih vozila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je više nego anuliralo rast prodaje zabeležen u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Registracije novih automobila u Evropskoj uniji opale su u septembru za 2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, na 1,427 miliona vozila, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) sa sedištem u Briselu, prenosi agencija "Blumberg".

Prodaja automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu, drugom najvećem tržištu tog regiona, stropoštala se prošlog meseca za 9,3 odsto, a u Nemačkoj je pala za 3,3 procenta, zbog jednog radnog dana manje nego pre godinu dana.

Njihov pad je, u konačnom skoru, neutralisao nastavak uzlaznog trenda na italijanskom i španskom tržištu, koja su porasla za 8,1, odnosno 4,6 posto, respektivno. U Francuskoj je prodaja povećana za 1,1 procenat.

Devetomesečna prodaja vozila u EU je, međutim, zabeležila rast od 3,6 posto, na 11,7 miliona automobila.

Kada je reč o Britaniji, ovo je šesti uzastopni mesečni pad prodaje i prvi zabeležen u septembru od 2011. godine. Povlačenje britanskih kupaca usled slabljenja funte i zastoja u pregovorima o Bregzitu, koincidira sa objavom Britanske privredne komore koja je početkom septembra smanjila srednjoročne izglede ekonomskog rasta zemlje.

"Blumberg" dodaje da je slabljenje britanskog automobilskog tržišta zadalo udarac proizvođačima koji su snažno vezani za Britaniju, i podseća da je francuska grupacija Pežo-Sitroen Automobili (PSA) saopštila u ponedeljak da gasi 400 radnih mesta u fabrici u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi proizvodnju prilagodila smanjenju prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.