Vesti -

Skače inflacija, sve izvesnije dizanje kamate

London -- Guverner britanske centralne banke Mark Karni upozorio je da će inflacija u Velikoj Britaniji porasti iznad tri odsto u narednih mesec ili dva.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako su naveli, inflacija skače usled povećanja cena povezanog s Bregzitom, čime je pojačao očekivanja da će referentna kamatna stopa uskoro biti podignuta prvi put u deset godina.

Karni je to rekao pošto su zvanični podaci pokazali da su cene ove godine porasle tri odsto do septembra, što je stopu inflacije dovelo do njenog najvišeg nivoa od marta 2012. godine.

Ako inflacija bude dalje rasla, Karni će morati da napiše pismo britanskom ministru finansija Filipu Hamondu, da mu objasni zašto je inflacija za više od jedan odsto premašila postavljeni cilj od dva odsto i šta Banka Engleske namerava da učini povodom toga.

Britanska centralna banka dala je prethodnih nedelja niz nagoveštaja da će na sastanku 2. novembra, zbog inflacije koja je iznad ciljanih dva odsto, podići referentnu kamatnu stopu koja je na rekordno niskom nivou od 0,25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.