Vesti -

Štednja godinama, Grci osiromašili, sve pada

Atina -- Grčka ekonomija je prošle godine ponovo pala u recesiju, iako su međunarodni kreditori predviđali povratak na staze rasta posle višegodišnje budžetske štednje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod Grčke je pao za 0,2 odsto u 2016. godini, saopštila je grčka kancelarija za statistiku (ELSTAT) u revidiranoj proceni celogodišnjeg BDP-a, a prenosi agencija Rojters.

BDP Grčke izražen u stalnim cenama iznosio je 175,9 milijardi dolara prošle godine, što je pad u odnosu na 178,1 milijarde evra iz 2015. godine, dok je finalna potrošnja pala za 0,3 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na projektovani rast od 0,6 odsto iz marta.

Višegodišnja štednja koju su Međunarodni monetarni fond i Evropska unija nametnuli Atini u zamenu za isplatu finansijske pomoći, osiromašila je veliki broj Grka i, u skladu sa tim, smanjila potrošnju.

Evropska komisija je, u zimskim projekcijama objavljenim u februaru, predviđala rast BDP-a Grčke od 0,3 odsto u 2016. godini, dok je MMF revidirao naviše svoju procenu rasta, na 0,4 odsto.

Vlada u Atini je nedavno snizila svoju projekciju rasta privrede za ovu godinu na 1,8 odsto sa 2,7 odsto koliko je projektovala u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.