Vesti -

Upozoravaju: Ovo može dovesti do nove krize

Peking -- Inflacija proizvođačkih cena u Kini je porasla u septembru, ukazujući na poboljšanje domaće tražnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

sa druge strane indeks potrošačkih cena je podbacio, ali to nije umanjilo optimizam šefa centralne banke koji očekuje snažan rast u drugoj polovini godine uprkos strahovima od usporavanja.

Indeks proizvođačkih cena (PPI), važan barometar industrijskog sektora, ubrzao je u septembru na 6,9 odsto međugodišnje, što je iznad prognoza analitičara i znatno iznad nivoa iz avgusta od 6,3 posto, prema danas objavljenim statističkim podacima, izveštava agencija AFP.

Do rasta je došlo usred bitke zvaničnog Pekinga za smanjenje viška industrijskih kapaciteta i zagađenja, a podaci će svakako obradovati državno rukovodstvo koje želi da transformiše ekonomiju zemlje tako da generator privrednog rasta postane domaća potrošnja umesto izvoza i državnih investicija.

Podaci su objavljeni nakon izjave guvernera Narodne banke Kine DŽou Sjaočuana koji je procenio da bi druga najveća svetska privreda mogla da zabeleži rast od sedam posto u drugoj polovini godine, nakon 6,9 procenata u prvih šest meseci.

"Zamajac ekonomskog rasta se ove godine oporavio", rekao je DŽou u nedelju na seminaru G30 o međunarodnom bankarstvu, prema saopštenju objavljenom danas na zvaničnom sajtu centralne banke.

"Ubrzanje potrošnje domaćinstava je bila lokomotiva koja je povukla napred ekonomski rast", kazao je on, dodajući da je "posebno ubrzao razvoj industrije usluga".

Preveliko oslanjanje na investicije uticalo je na rastući balast duga u zemlji, što je navelo analitičare da upozore da bi to moglo da ugrozi rast Kine i izazove još jednu finansijsku krizu.

S druge strane, indeks potrošackih cena (CPI), glavni pokazatelj opšte inflacije, splasnuo je u septembru na 1,6 odsto međugodišnje sa avgustovskih 1,8 odsto zbog pada cena hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.