Vesti -

"Promašaj, nećemo oporezivanje po prometu"

Vašington -- Američki sekretar za finansije Stiven Mnučin se suprotstavio predlogu Francuske da se digitalni giganti oporezuju po prometu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je rekao da bi ta mera bila promašena.

"Mislim da porez na promet nije logičan i da to ne ide u pravom smeru", rekao je Mnučin na konferenciji za novinare posle godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu.

"Američke kompanije su oporezovane širom sveta", uveravao je sekretar Trezora. "Ne radi se o tome da digitalne kompanije nisu oporezovane", dodao je on, rekavši da je su oporezovane i to "na različitim mestima", i na različite načine širom sveta.

Porez na promet bi mogao oslabiti kompanije koje ne ostvaruju profit kao platforma "Netfliks" koja tvrdi da ima gubitke, rekla je jedna specijalistkinja za to.

"Pozdravljamo razgovore o pitanjima međunarodnog oporezivanja", rekao je sekretar trezora posle odluke ministara finansija G20 da zatraže od OECD-a da na njihovom sledećem samitu u aprilu podenese predloge o oporezivanju digitalnih giganata.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je u Vašingtonu branio predlog koji je predstavio krajem septembra.

"Dok čekamo idealno rešenje, verujemo da su nam potrebne čvrste odredbe, a to je naš predlog poreza na promet", rekao je on. "To nije idealan prdlog, ali se može brzo sprovesti", rekao je on.

"Zadovoljan sam napretkom koji smo napravili u Vašingtonu u vezi sa ovim pitanjem", rekao je on povodo odluke Mnučina o osnivanju bilateralne radne grupe s Francuskom za tu temu.

"Ovo je prvi put da su se Francuska i Sjedinjene Države složile da napreduju o načinu i sredstvima oporezivanja digitalnih giganta", rekao je on. Le Mer je svoj poreski predlog o prometu digitalnih giganta predstavio krajem septembra ministrima ekonomije i finansija EU u Talinu, u Estoniji.

Potom je Evropska komisija objavila nameru da 2018. godine predloži nova pravila za bolje oporezivanje digitalnih giganata u EU, kao što su "Gugl" i "Epl", uprkos otporu nekih država-članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.