Vesti -

Evo šta je Tramp uradio Kimu

Predsednik SAD Donald Tramp povećao je pritisak na Severnu Koreju, ali kakve su ekonomske posledice tog poteza?

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Tramp je zapretio novim sankcijama SAD protiv kompanija i institucija koje budu finansirale i posredovale u trgovini sa Severnom Korejom.

Naredio je da se kazni svaka kompanija ili osoba koja posluje sa Severnom Korejom, ili da se ukine pristup američkom finansijskom sistemu, ili da se zamrzne imovina, ili potencijalno – oboje.

Tramp je takođe rekao da je kineska centralna banka zatražila od svojih banaka da smanje aktivnosti i poslove s liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.

Doduše, kineska banka se nije još javno izjasnila.

Vlada SAD sada može da cilja i kompanije u mnogim sektorima: banke, energetika, proizvodnja, tekstil i ribarstvo. Čak i brodovi i avioni koji saobraćaju ka Severnoj Koreji biće zabranjeni na 180 dana.

Američkim bankama, poput Morgan čejsa, Farga, BoA, već je zabranjeno da izvršavaju bilo kakve finansijske transakcije direktno ili indirektno s S. Korejom. Ali će sada morati da budu još bolje u tome da vode računa s kim posluju i da li te kompanije imaju negde neke veze s Kimom.

"Ako banke zaista žele da istražuju svoje severnokorejske transakcije, moraće da istraže kompanije koje posluju sa tim kompanijama", rekao je Anthoni Rugiero.

Nedavne objave pokazuju da je S. Koreja koristila kineske banke za obradu najmanje 2, 2 milijarde dolara u periodu od 2009. do 2017. godine, kaže Rugiero.

Da li je centralna banka Kine preduzela mere protiv Severne Koreje?

To nije baš jasno. Rojtrers, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da je Narodna banka Kine naredila svojim finansijskim institucijama da prestanu da se bave svim što ima veze s S. Korejom.

S druge strane, ministarstvo trgovine saopštilo je da će Kina ograničiti izvoz rafiniranih proizvoda na bazi nafte i da će odmah zabraniti uvoz kondenzata i tečnog prirodnog gasa, kao i uvoz tekstila iz Severne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.