Vesti -

Iznenađujuće ubrzanje, dokaz da su u punoj brzini

London -- Poslovne aktivnosti privatnog sektora u evrozoni iznenađujuće su ubrzale u septembru, zabeleživši najsnažniju mesečnu dinamiku od maja 2017. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Time su povtrdile da je u toku privredni oporavak 19-članog bloka, pokazuju podaci istraživačke kompanije Markit iz Londona.

Markitov indeks menadžera nabavke (PMI), koji objedinjuje aktivnosti proizvodnog i sektora usluga u ecrozoni, skočio je u septembru na 56,7 poena sa avgustovskih 55,7 bodova, saopštila je ova kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

Analitičari kažu da ovi podaci ukazuje na održivi oporavak, a pojedini navode da će sada morati da nadograde svoje prognoze ekonomskog rasta regiona jedinstvene valute.

Rast aktivnosti je ubrzao kako u proizvodnom tako i u uslužnom sektoru, pri čemu je proizvodjački sektor nastavio da predvodi ekspanziju evrozone.

Markitov PMI indeks za sektor usluga je u septembru porastao na 55,6 poena sa 54,7 poena iz avgusta, dok je u proizvodnom sektoru povećan na 58,2 sa 57,4 boda.

"Podaci iz istraživanja ukazuju na stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,7 odsto u trećem kvartalu, pri čemu ubrzanje zamajca govori u prilog uspešnom završetku godine", izjavio je glavni ekonomista u Markitu, Kris Vilijamson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.