Vesti -

Tramp i Kim zaoštrili, neizvesnosti obara indekse

Indeksi na azijskim berzama pali su posle novog zatezanja odnosa SAD i Severne Koreje, kao i smanjenje kreditnog rejtinga Kine i Hong Konga.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Evropski indeksi trgovanje su počeli iz minusa, ali su na sredini dana u umerenom porastu - nemački DAX je u plusu 0,3 odsto, francuski CAC 40 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 porastao za 0,2 odsto.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je nove sankcije pojedincima i kompanijama koje saradjuju sa Severnom Korejom, pošto je prethodno na Generalnoj skupštini UN rekao da će SAD "uništiti Severnu Koreju ako budu primorane da brane sebe i svoje saveznike", dok je severnokorejskog lidera nazvao "čovek-raketa". Lider Kim Džong Un danas je rekao da je Tramp "mentalno poremećen" i da će "skupo platiti" zbog pretnji koje je uputio Severnoj Koreji pred Ujedinjenim nacijama.

Pored nevolja s geoplitičkim tenzijama, bonitetska agencija Standard end Pur (Standard & Poor's) smanjila je kreditni rejting Kine, navodeći povećanje nivoa duga, Hong Kongu je smanjen rejting uz obrazloženja je pod rizikom zbog bliskih veza s Kinom.

Japanski Nikei 225 je pao 0,3 odsto, južnokorejski Kospi pao 0,7 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,2 odsto, a hongkonški Hang Seng 0,8 odsto. Australijski S&P/ASX je porastao 0,5 odsto.

Cene nafte osciliraju. Prema podacima Blumberga, vrednost referentna američka je porasla za 0,1 odsto na 50,6 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 0,1 odsto na 56,5 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.