Vesti -

Zatišje pred odluku Feda, samo nafta sve skuplja

Indeksi na svetskim berzama su bez većih promena, pošto investitori miruju dok čekaju rezultate sastanka američke centralne banke.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nemački DAX je u padu od 0,1 odsto, francuski CAC 40 je porasao 0,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 u zanemarljivom rastu. I fjučrsi indeksa s Vol strita su bez većih promena.

Japanski Nikei 225 porastao je 0,1 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,3 odsto, hongkonški Hang Seng 0,4 odsto, dok je južnokorejski Kospi je pao 0,2 odsto.

Očekuje se da će američke Federalne rezerve posle završetka dvodnevnog sastanka najaviti početak smanjivanja svog ogromnog portfolija obveznica koji je dostigo vrednost od 4,5 hiljade milijardi dolara, što bi trebalo da postepno poveća dugoročne kamate, navodi AP.

S druge strane, još je neizvesno kada Fed planira da poveća kratkočne referentne kamate. Pošto su referentne kamate bile na rekordno niskom nivou sedam godina posle krize 2008, Fed ih je umereno podigao četiri puta od 2015, ali su i dalje na niskom nivou izmedju jedan i 1,25 odsto

Prema podacima Blumberga, cena referentne američke nafte porasla je za 1,1 odsto na 50 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 0,9 odsto na 55,6 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.