Vesti -

Analitičari zbunjeni, više nego što su očekivali

Promet u britanskoj maloprodaji prkosi porastu cena koje je izazvao Bregzit, ubrzavši u avgustu za 1,0 odsto, što je više nego što se očekivalo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovo ubrzanje, koje je veće od julskog rasta od 0,6 odsto, zbunilo je analitičare koji su predviđali usporavanje prometa na malo prošlog meseca, prenosi agencija Frans pres.

Kejt Dejvis, senior statističar u ONS-u, kaže da je Britanija beležila "snažno povećanje cena u svim tipovima prodavnica u odnosu na prethodnu godinu, što se odrazilo na šire inflatorne pritiske".

"Međutim, mi i dalje registrujemo rast obima prodaje, uz snažno povećanje kupovina neegzistencijalnih proizvoda, pošto potrošači nastavljaju da kupuju više u prodavnicama neprehrambene robe", rekla je ona.

Britanska inflacija je naglo porasla u poslednjih nekoliko meseci, jer je slabljenje funte usled Bregzita podiglo troškove uvoza.

To, s druge strane, povećava verovatnoću da će Banka Engleske podići kamatne stope do kraja 2017. godine, smatraju analitičari.

Mada se ukupna inflacija povećava, rast zarada u Britaniji je zaustavljen, neutrališući efekat nedavnih zvaničnih podataka koji pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji pala na nov 42-godišnji minimum od 4,3 odsto, navodi francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.