Vesti -

Ono o čemu se šapuće - novi ekonomski cunami

Preteći Kini "trgovinskim ratom“, ako ne počne aktivnije da podržava sankcije prema Severnoj Koreji, SAD rizikuju da prevrate mir u novu svetsku krizu.

Izvor: Sputnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ta nova kriza mogla bi da liči na Veliku depresiju tridesetih godina, zaključio je u svom članku novinar Ken Moak za „Azija tajms“.

Ministar finansija SAD Stiv Mnučin preti trgovinskim ratom Kini ako Peking ne bude podržavao sankcije prema Severnoj Koreji, čime Amerika ne samo da neće dobiti ništa, već će samo isprovocirati globalni ekonomski cunami i još više pojačati napetost na Korejskom poluostrvu“, piše Moak.

Autor naglašava da je Kina previše važan trgovinski partner Amerike. Tako, američka preduzeća kao što su „Dženeral motors“, „Ford“, „Boing“, „Epl“ i druga sve više zavise od kineskog tržišta.

Pokušaji da se prekinu ekonomske veze sa Kinom dovešće do inflacije i prekida međunarodnih isporuka, što će stvoriti ozbiljne probleme američkom finansijskom sistemu.

Moak je naglasio da će kršenje trgovinskih veza između SAD i Kine uticati i na druge države i takođe će postati razlog za rast napetosti na geopolitičkom nivou.

U zaključku, autor navodi da je za sada „teško prognozirati ko će više izgubiti od trgovinskog rata“, ali „teško da će pretnja na račun Kine i njenih partnera pomoći da mir bude stabilniji i bezbedniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.