Vesti -

Nemačka i SAD da čekaju, možda ruše dogovor veka

London -- Evropska komisija je pokrenula detaljnu istragu o planiranom Bajerovom preuzimanju američkog proizvođača modifikovanog semena Monsanta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vrednost preuzimanja je 66 milijardi dolara, a istraga je pokrenuta zbog zabrinutosti da će ta akvizicija ugroziti konkurentnost na različitim tržištima pesticida i semena.

Realizacijom tog sporazuma nastala bi najveća svetska kompanija u sektoru proizvodnje pesticida i semena, saopštila je Komisija, dodajući da bi to ograničilo broj konkurenata koji prodaju herbicide i seme u Evropi, prenosi agencija Rojters.

“U Komisija postoji preliminarna zabrinutosti da bi predložena akvizicija mogla da smanji konkurenciju kod jednog broja različitih tržišta što bi rezultiralo višim cenama, nižim kvalitetom, manjim izborom i smanjenjem inovacija”, navodi se u saopštenju EK.

Komisija bi mogla da blokira sporazum, ali je, kako navodi Rojters, odobrila druge slične sporazume u toj industriji, kao što je Dauovo povezivanje sa Diponom i Kemčajnino preuzimanje Singente – iako tek nakon obezbeđivanja velikih koncesija.

Evropska komisija je navela da odricanja koja Bajer nudi za sada nisu dovoljna i da namerava da donese konačnu odluku o sporazumu do 8. januara iduće godine.

Iz nemačke kompanije su saopštili ovim povodom da se “Bajer raduje nastavku konstruktivne saradnje sa Komisijom radi dobijanja odobrenja EK”, dodajući da se nadaju da će do kraja godine dobiti “zeleno svetlo” za ovu transakciju, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.