Vesti -

Posle Bregzita prvi suficit

Velika Britanija je u julu ove godine ostvarila prvi budžetski suficit u 15 godina, zahvaljujući prilivima po osnovu uplata poreza na dohodak.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Njega obveznici sami unapred procenjuju za tekuću fiskalnu godinu, izveštava agencija "Blumberg".

Prihodi britanskog budžeta su premašili rashode za 184 miliona funti (240 miliona dolara), dok je u istom mesecu prošle godine bio zabeležen deficit od 308 miliona funti, saopštila je danas Kancelarija za državnu statistiku.

Prema medijan prognozi ekonomista u anketi "Blumberga" očekivao se deficit od milijardu funti.

Samoprocenjeni prihodi poreskih obveznika porasli su za 11 odsto u odnosu na jul prošle godine, a povećan je i prihod od poreza na dodatu vrednost za 5,0 procenata.

Međutim, rashodi su i dalje pod pritiskom zbog rasta inflacije koja čini otplate kamata na indeksno vezane državne obveznice znatno skupljim. Troškovi britanskog duga u tekućoj fiskalnoj godini do danas porasli su za 23 odsto, što je najveće povećanje od 2010. godine.

Ministar finansija Filip Hamond se nada da će zaduživanje u tekućoj fiskalnoj godini biti ograničeno na 58 milijardi funt, kako je i predvideo budžetski nadzorni organ u martu. Zaduživanje je u 2016. godini iznosilo 45,1 milijardu funti, što je manje u odnosu na prethodnu procenu od 46,2 milijarde funti.

Budžetski deficit Velike Britanije je opao sa 10 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini na 2,3 posto prošle godine. Ali, dok Hamond obećava da će uravnotežiti javne finansije do 2025. godine, svaki potres s kojim bi privreda mogla da se suoči tokom izlaska Britanije iz EU mogao bi da izbaci njegove fiskalne planove iz koloseka, ocenjuje "Blumberg".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.