Vesti -

Plaćali Eplu milijardu, sada tri i to ni za šta

Gugl plaća Eplu čak tri milijarde dolara godišnje kako bi njihov pretraživač bio primaran na iOS uređajima.

Izvor: Bug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Sudski dokumenti koji su dospeli u javnost dali su povoda za analizu saradnje Epla i Gugla kad je reč o internet pretraživaču na iOS-u. Analitičari procenjuju da Gugl godišnje plaća Eplu oko 3 milijarde dolara kako bi njihov pretraživač bio na vrhu za sve korisnike iOS-a.

Prema istim podacima, 2014. godine taj je iznos bio "samo" jednu milijardu dolara, međutim, internet saobraćaj je od tada je značajno porastao, pa s njime i Eplova "naknada za guglanje".

Od ove saradnje obe kompanije nesumnjivo imaju koristi. Gugl ulaganjem od 3 milijarde dolara zapravo kupuje promet svih korisnika iOS-a i preusmerava ga na sebe, kao i svim vlasnicima ajfona i ajpeda ima priliku da distribuira svoje reklame od kojih živi. Prema nekim podacima oko polovine celokupnog internet prometa ostvarenog putem mobilnih uređaja na Guglu dolazi od iOS uređaja, pa se Guglu ova investicija i te kako isplati.

S druge strane, Epl nema nikakav trošak za postavljanje Gugla kao zadanog pretraživača, pa im je ovih 3 milijarde dolara čisti profit – što implicira da samo od ovog ugovora Epl ostvaruje oko 5% svoje godišnje zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.