Vesti -

EU hladna, Britanci tvrde: Nerazdvojni smo

London -- Britanska roba plasirana na tržište pre Bregzita trebalo bi da se prodaje u zemljama Evropske unije pod trenutnim uslovima i posle Bregzita.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vlada Britanije je naglasila i da su aktuelni pregovori o razvodu "neraskidivo" povezani sa budućim trgovinskim aranžmanima i da zbog toga treba da budu razmatrani u isto vreme, prenosi agencija AFP.

U dokumentu objavljenom uoči naredne runde razgovora između Britanije i EU sledeće nedelje, vlada u Londonu je navela: "Želimo da obezbedimo da roba koja se plasira na tržište pre dana izlaska može i dalje da se prodaje u Velikoj Britaniji i EU, bez bilo kakvih dodatnih zahteva ili ograničenja".

"To znači da tamo gde su proizvodi prošli kroz proces dobijanja dozvole pre izlaska (Britanije iz EU), kao što je na primer odobrenje za neki tip automobila, ono bi trebalo da ostane validno na oba tržišta i nakon izlaska", dodaje se u dokumentu.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis smatra da će taj predlog "pomoći da se kompanijma i potrošačima pruži izvesnost i poverenje u status Ujedinjenog Kraljevstva kao ekonomske sile" nakon britanskog izlaska iz EU.

"Jasno je da su naše odvajanje od EU i budući odnosi nerazdvojno povezani", dodao je on.

Međutim, odgovor iz Brisela je bio hladan.

Portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn je ponovio stav Evropske unije da se prvo mora postići "dovoljan napredak" kod tri ključna pitanja: prava građana EU, izmirivanja finansijskih obaveza i budućnosti granice između Irske i Severne Irske.

"Važna stvar koju treba shvatiti je da sat otkucava, da nemamo vremena za gubljenje i da treba da nastavimo sa rešavanjem tih pitanja", poručio je on.

Treća runda pregovora o Bregzitu treba da bude održana sledeće nedelje.

Prošle nedelje, Britanija je izložila želju za uspostavljanjem "privremene carinske unije" sa Evropskom unijom nakon Bregzita, ali su zvaničnici EU odbacili taj predlog kao "fantaziju", podseća francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.