Vesti -

Smena na tronu: Mercedes je broj jedan

Štutgart -- Nemački proizvođač luksuznih automobila Dajmler prijavio je rekordnu neto dobit za drugi kvartal tekuće godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Dajmler je prijavio dobit blago veću od iznosa iz istog tromesečja 2016, i potvrdio svoje poslovne prognoze za celu godinu.

Neto profit proizvođača "mercedes-benca" porastao je za 0,4 odsto u drugom tromesečju 2017. u odnosu na isti lanjski period, dostigavši 2,44 milijarde evra, što je neznatno manje od predvidanja analitičara koje je anketirala agencija Factset, prenosi Frans pres.

Prihodi su porasli za 7,0 odsto na 41,2 milijarde evra, dok je operativni profit porastao za 15 odsto na 3,7 milijarde evra.

Što se tiče rezultata poslovnja za prvih šest meseci, prihodi su povećani za 9,0 odsto u odnosu na 2016, na skoro 80 milijardi evra, dok je dobit iz poslovanja porasla za 43 odsto na 7,8 milijardi evra.

Posmatrano po preduzećima u okviru grupe, Dajmlerova perjanica "mercedes-benc" povećala je prodaju automobila za 9 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti period 2016. godine, na skoro 600.000 vozila, dok su prihodi porasli 7,0 odsto na 23,6 milijardi evra.

Operativni profit te poslovne jedinice - koja je potisnula rivalski BMW kao najvećeg svetskog proizvođača luksuznih automobila u 2016. godini - porastao je za 70 odsto na 2,4 milijarde evra.

Grupacija je takođe zabeležila rast prodaje u drugom kvartalu u poslovnim jedinicama koje se bave proizvodnjom kamionima, kombija i autobusa, mada je kod sve tri regostrovan dvocifren pad operativnog profita u odnosu na isti period 2016. godine.

Dajmler je, ipak, uveren da će ostvariti svoje godišnje prognoze i zabeležiti "značajno" povećanje prihoda i operativne dobiti, dodaje francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.